Koliko dugo gorivo smije stajati u rezervoaru?

GS
Foto: Ilustracija

Da li ste znali da benzin i dizel imaju rok trajanja i da postoji period koliko dugo mogu da budu u rezervoaru vašeg automobila?

Mnogi automobile bez problema ostavljaju više mjeseci na parkiralištima i u garažama ne razmišljajući o tome, ali gorivo ipak ima relativno kratak rok trajanja i na to bi trebalo da se obrati pažnja kako ne bi došlo do problema s vozilom.

Kako savjetuje Revija HAK, benzin i dizel ne bi smjeli da budu u rezervoaru duže od dva do tri mjeseca jer nakon tog perioda gube svojstva i tako su potencijalna opasnost za motor. U biodizelu s kojim se miješa dizel gorivo ima bakterija koje nakon nekog vremena počnu da stvaraju muljevite naslage, a moguća je i korozija goriva ili začepljenje sistema dovoda goriva.

Motor može da ima probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Postoji i način provjere dotrajalosti goriva, a to je da bi lampica na motoru trebalo da se upali nakon što staro gorivo uđe u motor. Stoga je potrebno odvesti automobil u servis i izbaciti gorivo koje nije dobro za motor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana