Država neće insistirati na momentalnoj deportaciji Đokovića, ali traži pritvor

Tanjug, Agencije
Država neće insistirati na momentalnoj deportaciji Đokovića, ali traži pritvor

MELBURN - Sudija Entoni Keli predložio je kratku zabranu deportacije najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića iz Australije do subote u 16 sati.

Advokat države Stiven Lojd nije protiv ni da ostane proces kod sudije Kelija ni da ga prebace na drugi sud. Prihvataju rokove koje je dao Đokovićev zastupnik.

Lojd je dodao i da neće tražiti deportaciju prije konačne odluke Suda.

On je naglasio da će se Đoković sutra u osam časova po lokalnom vremenu (22 časa po našem) pojaviti u njegovoj kancelariji i da srpski teniser neće prije toga biti u pritvoru.

Kako je rekao, tokom petka Đoković neće biti u pritvoru, niti pri dolasku u kancelariju advokata, ali će biti pritvoren tokom konsultacija sa svojim pravnim timom, kao i poslije toga.

Ako se suđenje nastavi i u nedjelju, potvrđeno je da će i Đoković tada biti u pritvoru, a ako njegovo prisustvo na ročištu bude potrebno, biće doveden kao pritvorenik.

-Policajci koji budu sprovodili Đokovića do kancelarije u kojoj će se voditi razgovor postupaće kao kada se postupa da je osoba u pritvoru - naveo je Lojd.

Keli je na saslušanju rekao da bi mogao da predloži privremenu zabranu, ako ne postoji raniji zahtjev za njegovo udaljavanje iz države, pošto će Đoković u subotu imati razgovor sa zavničnicima ministarstva za migracije.

Keli je u širokom izlaganju na temu rekao da bi čitav slučaj mogao da se prebaci na Federalni sud s ovog Federalnog i porodičnog suda, što znači da bi mogao doći novi sudija koji bi rješavao Novakovu sudbinu.

Nikolas Vud, advokat Novaka Đokovića, zatražio je od sudije da proces ubrza što je moguće više, kako bi njegov klijent mogao da nastupi u ponedeljak u prvom kolu Australijan opena.

Đokovićevi advokati žele da proces ostane na ovom sudu i da ne gube vrijeme na prebacivanje nekom drugom sudu.

-Trenutno je svaki minut značajan za našeg klijenta - rekao je Vud na saslušanju.

On je potvrdio da se njegov klijent trenutno ne nalazi u pritvoru.

Vud je izjavio da srpskom teniseru nije ukinuta viza zbog toga što nije vakcinisan, već zbog straha australijskih vlasti da bi to moglo dovesti do šireg protivljenja vakcinaciji u Australiji.

On je postupke australijskih vlasti nazvao „očigledno neracionalnim“.

Đokovićevi advokati su dodali i da je talasanje u antivaks zajednici jedan od razloga za ukidanje vize te da da bi uzbuđenje bilo veće u slučaju da Đoković zaista dobije deportaciju.

Rakao je da su razlozi Hoka u potpunoj suprotnosti s onima koje je kao argument za oduzimanje vize naveo oficir Granične službe.

Naglasio je i da Đoković ima kontraindikacije na vakcinu te je to razlog zbog kojeg se nije vakcinisao.

Vud je zatražio od sudije da razmotri mogućnost održavanja punog saslušanja u nedjelju, 16. januara, usljed zabrinutosti pravnog tima Novaka Đokovića zbog vremena, jer odbrana želi da se odluka o procesu donese prije Đokovićevog prvog meča na Australijen openu u ponedjeljak, 17. januara

Australijski sud zakazao je danas vanredno saslušanje u vezi sa novom odlukom australijskih vlasti da ukinu vizu srpskom teniseru.

Vanredno saslušanje  održava se od 10.45 časova (po našem vremenu), pred sudijom Entonijem Kelijem u Saveznom okružnom sudu.  Keli je vodio suđenje i prije nekoliko dana kada je poništena prva odluka da Đokoviću bude poništena viza.

Ministar za migracije u australijskoj vladi Aleks Hok poništio je vizu najboljem teniseru svijeta, uprkos sudskoj odluci, a Đokovićevi advokati su uložili žalbu na ovu odluku.

Inače, Đoković se i dalje nalazi u žrijebu za Australijan opena.On zauzima svoje mjesto koje mu je i dodijeljeno na sajtu prvog Gren slema u sezoni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana