Vodeći strijelci Premijer lige zakoračili u četvrtu deceniju

Darko Pašagić
Vodeći strijelci Premijer lige zakoračili u četvrtu deceniju

BANjALUKA - Da bez iskusnih igrača nema ni efikasne igre najbolji pokazatelj je Premijer liga, jer u vrhu liste strijelaca za ovu sezonu većina fudbalera je zakoračila u četvrtu deceniju.

Ovaj fenomen je već dugi niz godina prisutan u fudbalu BiH, a glavni krivac je sve manji broj kvalitetnih napadača, nesistematski rad u klubovima, ali i želja čelnika kluba da postignu što bolje rezultate, do kojih je teško doći sa mladim snagama. Uz sve to kada se na fudbalskom nebu pojavi neki rasni strijelac vrlo brzo odlazi u inostranstvo, gdje želi da se još više fudbalski razvija, ali i riješi egzistencijalne probleme.

- Sve je manje klasičnih napadača, a jedan od razloga za to je sve lošiji rad u mlađim kategorijama. Naime, svi su bazirani na kolektivnu igru, a malo se radi individualno sa mladim fudbalerima. U moje vrijeme bilo je drugačije. Na svakom treningu sam imao stotinjak centaršuteva, što je sigurno uz talenat unaprijedilo moje golgeterske vještine - naglasio je nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH i trener pet premijerligaških klubova Vlado Jagodić.

On je istakao da je najčešći problem u klubovima što su treneri opterećeni imperativom rezultata, tako da nemaju mogućnosti da pružaju šansu mlađim igračima.

- To ne treba da čudi, jer su treneri u nemilosti ljudi koji nemaju baš mnogo veze sa fudbalom. I naravno kada si opterećen rezultatom, moraš da igraš na dobitnu kartu, a to je da ti u ekipi budu iskusniji igrači. Zato ne treba da čudi što pojedini klubovi tokom sezone promijene po pet trenera - dodao je Jagodić.

Na čelu liste strijelaca za ovu sezonu je napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović, koji će uskoro napuniti 35 godina. Iza njega su Stojan Vranješ iz Borca sa 33 godine, Sulejman Krpić, koji je u međuvremenu napustio Željezničar, sa 29 i Vojo Ubiparip (Tuzla siti) sa 32 godine. I dalje spuštanje niz listu otprilike daje slične rezultate.

- Moje mišljenje je da se pravi napadač rađa, a da je sve ostalo nadgradnja. Posljednjih godina na našem prostoru bilo je nekoliko kvalitetnih napadača, poput Nemanje Bilbije, Elvira Koljića, Riada Bajića..., ali svi oni imaju želju da što više napreduju negdje drugdje, ali i riješe egzistenciju - naglasio je kandidat za selektora mlade reprezentacije BiH i trener više premijerligaških klubova Slobodan Starčević.

Po njegovom mišljenju uvođenje lige U-21 i U-23 po uzoru na evropske fudbalske velesile bilo bi pravo rješenje.

- Te razvojne lige bile bi prilika da se mladi igrači još više dokažu, ali je pitanje da li je i to rješenje. Naime, menadžeri počinju da “otimaju” talente dok su još previše mladi. A kada odu, veliko je pitanje da li će se dokazati ili ne. Ukoliko ne uspiju, ne vraćaju se odmah, već prođe nekoliko godina, a onda dok se na ovom prostoru ponovo dokažu, postaju praktično veterani - dodao je Starčević.

Najbolji strijelci posljednjih pet sezona

Lista strijelaca ove sezone

 

13: Ahmetović (Sarajevo)      35 godina

12: Vranješ (Borac)     33

12: Krpić (Željezničar)       29

12: Ubiparip (Tuzla siti)    32

10: Brandao (Velež)     24

7: Đurić (Radnik)        38

7: Štilić (Željezničar)      32

 

 

Sezona        Golovi       Ime i prezime Klub     Godine      

2018/19      16      Sulejman Krpić           Željezničar        28

2017/18      16      Miloš Filipović      Zrinjski     28

2016/17      19      Ivan Lendrić     Željezničar        27

2015/16      18      Leon Benko Sarajevo    32

2014/15      15      Riad Bajić Željezničar        21

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana