Trener Zoran Mikeš osvojio osmi Kup Rumunije: Otac i kćerka zajedno do pehara

Darko Dragičević
Trener Zoran Mikeš osvojio osmi Kup Rumunije: Otac i kćerka zajedno do pehara

SFUNTU GEORGE - Trener Zoran Mikeš dominira u Rumuniji. Ekipa Sepsija je pod njegovim vođstvom došla do osmog trofeja u Kupu, dok je pored toga šest puta bila i šampion ove zemlje.

Mikeš je nastavio sa sjajnim rezultatima. Na finalnom turniru su ostvarili tri ubjedljive pobjede. Savladali su Aleksandriju 102:42, u polufinalu Targu Mureš 92:59, a u velikom finalu Arad 109:63.

Banjalučki trener se već odomaćio u gradiću Sfuntu George, gdje većinu stanovništva čine Mađari. Od kluba koji je praktično osnovan prije desetak godina napravio je ekipu koja dominira u Rumuniji.

- Definitivno kad sam dolazio u Rumuniju nisam očekivao da ću osvojiti ovoliko trofeja. Prve tri sezone su bile teške, kasnije smo ubirali plodove našeg rada. Imali bismo i pehar više u prvenstvu da sezona nije prekinuta zbog korone. Zaista sam srećan što radim u klubu gdje se odlično radi. Uz kvalitetan rad stručnog štaba i podršku grada i okruga napravili smo sjajnu priču i sistem koji daje rezultate, što se vidi i po trofejima. Radim sa ljudima koji imaju jasnu viziju kako da klub napreduje i to se osjeti na svakom koraku, jer smo postali lokalni brend - ističe Zoran Mikeš u razgovoru za “Glas Srpske”.

On je vodio ekipu u čak devet finala, a osvojio je osam trofeja. Ovaj će trener posebno da pamti, jer je član ekipe bila i njegova kćerka Lana.

- Sigurno da sam ponosan na nju i ove sezone polako ulazi u seniorski tim, što je izborila kvalitetnim radom. Nismo uticali na nju, sama je izabrala košarku, a tu smo da joj pomognemo. Tokom karijere sam prvo bio trener supruzi, a sad sam dočekao da treniram i kćerku. Naravno ima isti tretman kao i ostale košarkašice i trudi se da opravda povjerenje. Supruga je već trenirala u mlađim kategorijama, tako da je već navikla da sluša i na terenu - uz osmijeh ističe Mikeš i dodaje da se kćerka u potpunosti uklopila - Ona ide u školu, priča tri jezika i ništa joj nije teško. Što se tiče jezika, mađarski je baš težak, razumijem dosta i pričam, ali na terenu se koristim isključivo engleskim.

Želja rumunskog kluba je da se napokon domogne i Evrolige.

- U žensku Evroligu je veoma teško ući, tu ima 15-16 klubova koji su gotovo zagarantovani dok se mi ostali borimo za svoje mjesto. Nismo uspjeli ove sezone na turniru u Beogradu gdje smo savladali Zvezdu, ali smo poraženi od Olimpijakosa. Nakon toga igrali smo odlično Evrokup gdje nismo imali poraz u grupnoj fazi, ali smo u osmini finala igrali protiv glavnog favorita Liona. Oni su ekipa sačinjena od reprezentativki Francuske i Belgije i napravljeni su da osvoje ovo takmičenje a mi smo pružili sjajan otpor. Nakon sjajnih rezultata naše igračice skrenu pažnju na sebe, tako da odlaze za boljim angažmanom. Mi moramo da stvaramo novi tim u novoj sezoni, što nam je problem, jer kvalifikacije za Evroligu dolaze na startu priprema pa nemamo vremena da se uigramo. Pokušaćemo ove godine da sačuvamo ekipu i napadnemo plasman u elitu - ističe Mikeš.

Sjajna podrška navijača

Trener Sepsija posebno ističe veliku podršku navijača.

- Ovaj grad i okrug su prepoznali naše rezultate pa možemo da se pohvalimo i prihodima od marketinga i ulaznica. Imamo veliku podršku u gradu, prodajemo veliki broj sezonskih ulaznica što je zaista raritet za žensku košarku i imamo odličnu podršku - dodao je Mikeš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana