Požar u Fudbalskom klubu Rudar Prijedor još nije ugašen: Ne nazire se svjetlo na kraju tunela

Dejan Marić
Požar u Fudbalskom klubu Rudar Prijedor još nije ugašen: Ne nazire se svjetlo na kraju tunela

PRIJEDOR - Požar u Fudbalskom klubu Rudar Prijedor i dalje gori, doduše, nešto manjom žestinom, ali da bi bio potpuno ugašen, uprava kluba će morati da pronađe novac za decembarske i januarske plate igrača, te ostatke dugova iz prethodne sezone.

Pozicija između čelnika “rudara” i samih fudbalera mogla bi se opisati kao pat. Ekipa je u štrajku, odbija da trenira i neće početi sa radom dok ne dobije novac. S druge strane, uprava kluba sa Gradskog stadiona shvatila je ozbiljnost situacije, održala je više hitnih sastanaka i radi sve što je u njenoj moći da što prije zakrpi “rupe”.

Predsjednik Rudar Prijedora Aleksandar Topić otkrio je da je juče, zajedno sa direktorom Mićom Despotovićem, održao sastanak sa predstavnicima tri najveća klupska sponzora - gradom Prijedorom, Rudnicima željezne rude Ljubija i “Arselor Mitalom”. I, kako kaže, optimista je da će stvari krenuti nabolje.

- Svako od nas je na sebe uzeo dio obaveze kako bi danas bio isplaćen dug za decembar. Trudićemo se da danas riješimo i januarsku platu, ali to ne možemo da garantujemo. Ona će biti isplaćena najkasnije iduće sedmice. Svi zajedno radimo na ovom i siguran sam da ćemo riješiti probleme. Danas ćemo se sastati i sa igračima, prezentovati im naš plan i, nadam se, postići dogovor - optimista je Topić.

Prvi čovjek kluba je dodao da bi “rudari” uskoro trebalo da dobiju novo rukovodstvo, što bi umnogome olakšalo funkcionisanje kolektiva sa Gradskog stadiona.

- Period od odlaska prethodnog predsjednika Darka Milunovića se odužio. Sve ovo predugo traje, te danas ćemo, te sutra ćemo. Zato smo sazvali Skupštinu za 21. mart. Potrebno je da nađemo ljude koji će povući Rudar Prijedor naprijed - naglasio je Topić.

Istom se nadaju i sami igrači, koje, kako kažu, više bole neispunjena obećanja i obmane, nego sama činjenica da plata i stanarine kasne nekoliko mjeseci, a da pojedinci nisu dobili ni premije iz prethodne kampanje u Prvoj ligi Republike Srpske.

- Ovo je stvar principa i ljudskog odnosa na relaciji uprava - igrači. Toliko puta smo ispali korektni, ali nas oni stalno obmanjuju. Zato smo odlučni da se nećemo vratiti treninzima dok decembarska plata ne bude isplaćena svima, januarska takođe, te određeni zaostaci. Posljednja obmana je bilo obećanje da će svi dobiti decembarska primanja, a sutradan je postalo jasno da deset fudbalera nije dobilo novac - izjavio je fudbaler Rudar Prijedora koji nije želio da otkrivamo njegov identitet.

Prema njegovim riječima, uprava je barem pet, šest puta obmanula igrače, koji su najavili štrajk i nakon povratka sa priprema u Medulinu. I tada su bili obmanuti.

- Dobili smo obećanje da će plata biti sutra. I onda su nas opet zavlačili četiri, pet dana. I tada smo ispali korektni, nastavili smo sa radom, ali ovo je prevršilo svaku mjeru i granicu. Ovdje pričamo o prilično skromnim primanjima. Nisu to plate na nivou Zrinjskog, Borca, Sarajeva. Sa 150, najviše 200 hiljada maraka zatvorili bi bukvalno sve dugove. Ako klub uz takve sponzore ne može da funkcioniše i pronađe taj novac, zašto onda mi da rizikujemo svoje zdravlje - zaključio je adut “rudara”.

Igraćemo protiv Radnika

Fudbaleri Rudar Prijedora sigurno će odigrati susret 22. kola Premijer lige BiH u nedjelju protiv Radnika u Bijeljini. Kako kažu, nije im u interesu da klub bude kažnjen oduzimanjem bodova.

- Naš cilj je opstanak, a bilo kakve kazne bi nas dodatno udaljile od njega. Ima još dosta da se igra, preostalo je još 12 utakmica i možda je sada pravo vrijeme da se osvijeste svi u klubu i oko njega, i da se stvari pomjere sa mrtve tačke. Činjenica da do meča nećemo trenirati komplikuje nam šanse. S obzirom na užasne terene, raste mogućnost za povrede. Ali, čini se da je malo kome stalo i da smo mi igrači prepušteni sami sebi - složna je svlačionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana