Njegoš Sikiraš, novi košarkaš banjalučkog tima, za “Glas Srpske”: Resetujem karijeru u Borcu

Milan Zubović
Njegoš Sikiraš, novi košarkaš banjalučkog tima, za “Glas Srpske”: Resetujem karijeru u Borcu

BANjALUKA - Dolazak Njegoša Sikiraša u Borac izazvao je veliku pažnju košarkaške javnosti u Banjaluci.

Poslije osam godina provedenih u inostranstvu tokom kojih je promijenio nekoliko klubova vraća se sa jednom željom - da pokrene karijeru koja je godinama stagnirala. Dolazak u Borac ne vidi kao korak nazad već kao pozitivan pomak.

- Posljednje četiri godine proveo sam kao član Fuenlabrade, ekipe iz predgrađa Madrida, i slobodno mogu da kažem da moja karijera nije išla očekivanim putem. Sada je došao trenutak da resetujem karijeru i krenem u pravom smjeru, onom kojeg sam očekivao ranije. Neko će reći da ovaj potaz stepenica niže za mene, ali ja to ne vidim tako već doživljavam kao korak naprijed - izjavio je Sikiraš za “Glas Srpske”.

Mladiću iz Pala ovo je prvi klub u rodnoj državi i pred domaćim navijačima.

- Eto zanimljivo je da je došao i taj trenutak pa ću zaigrati u domaćem klubu tako da mi je veoma drago zbog toga. Biće mi lako da se uklopim sa našim ljudima, jer znam koliko vole i cijene košarku. Odlučio sam se za dolazak jer Borac ima tradiciju, ljudi ga vole i pozitivno se izjašnjavaju o njemu te znam da ću imati dobre uslove. Bio sam u kontaktu sa predsjednikom kluba Milanom Đajićem nakon čega sam se lako odlučio na ovaj korak. Sviđa mi se stabilnost kluba kao i ambicije da napadnemo vrh Druge ABA lige i Lige BiH. Dolazak u Borac smatram kao dobar potez da vratim seniorske minute - istakao je Sikiraš.

Prošle sezone Borac je zauzeo treće mjesto na tabeli kao debitant u Drugoj ABA ligi dok je ispao u četvrtfinalu doigravanja od Podgorice. Utakmice u drugom razredu regionalnog takmičenja nije mnogo pratio proteklih sezona.

- Iskren da budem, slabije sam pratio, ali sam mnogo toga dobrog čuo od drugova koji igraju to takmičenje. Pričali su mi da je veoma kvalitetna te da raste iz godine u godinu. Drago mi je zbog toga i tu sam da ostavim dublji trag. Imam dobar osjećaj na početku svega ovog i vjerujem da će sve biti dobro. Ne zanimaju me komentari da sam kao napravio korak nazad i dokazaću da nisam - rekao je Sikiraš koji pokriva pozicije niskog krila i krilnog centra.

Još kao dječak pridružio se bijeljinskoj Budućnosti i treneru Dariju Čojiću odakle ga je put vodio u italijansku Stela Azuru.

- Nakon samo mjesec treniranja na Palama otišao sam kod Darija, a od njega u Stela Azuru gdje sam proveo tri godine. Taj period pamtim po tome jer sam tokom njega pravio uspjehe, kako sa ekipom tako i sa reprezentacijom BiH. Poslije je došla saradnja sa Fuenlabradom koja me često slala na pozajmice što je svaki put značilo novo uklapanje u tim pa nisam uspio da pokažem sve što znam. Iskreno, tek sada sa ove vremenske distance svjestan sam da to nije bio pravi put za mene, dok dolazak u Borac vidim kao pravu stvar - naglasio je Sikiraš.

Zna šta je mu je nedostajalo da se pokaže u pravom svjetlu.

- Svima je poznato da je prva liga Španije najjača na svijetu i jako malo grešaka smiješ napraviti koje će neko tolerisati. Tamo jednostavno nema lošeg igrača u cijeloj ligi tako da nisam imao prostora za usavršavanje. Mislim da je to bio prevelik korak u tom trenutku. Trebalo je da idem stepenicu po stepenicu. Nemam mnogo godina, vjerujem da se mogu vratiti na pravi put i sada ću ići postepeno - rekao je Sikiraš.

Biznis

Pored Fuenlabrade u Španiji je još igrao za Hetafe, Obilu, Tormes, Pejšegalego i Melilu koji nastupaju u drugoj i trećoj ligi pa može da povuče liniju između tih takmičenja.

- Ne poznajem još Drugu ABA ligu, ali vjerujem da je na približnom nivou kao Druga liga Španije u kojoj igra veliki broj veterana sa iskustvom iz Prve lige. U Španiji je sve više biznisa, a sve manje sporta pa je drugačiji i pristup igračima kojima oni koji bi to trebalo ne ulijevaju mnogo samopouzdanja da rade dalje. Znam da situacija nije takva ovdje tako da je to jedan od razloga dolaska - kazao je Sikiraš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana