Mrkonjićani traže bodove za zelenim stolom: Tuzlaci “pobijedili” koronu za pet dana

Dejan Marić
Mrkonjićani traže bodove za zelenim stolom: Tuzlaci “pobijedili” koronu za pet dana

MRKONjIĆ GRAD - Čelnici Košarkaškog kluba Mladost očekuju bodove za zelenim stolom u utakmici devetog kola prvenstva BiH protiv Slobode koja je trebalo da bude odigrana prethodnog vikenda, ali je odgođena pod vrlo čudnim okolnostima.

Naime, Tuzlaci su se u uvertiri meča obratili KS BiH sa zahtjevom da duel bude odgođen jer u ekipi navodno imaju veliki broj igrača zaraženih virusom korona.

Krovni savez im je, čini se, olako izašao u susret i, bez konsultacija sa domaćinom iz Mrkonjić Grada, zvanično odgodio utakmicu. Simptomatično je, tvrde iz Mladosti, to da se informacija o odgađanju duela na pojedinim portalima pojavila sat vremena prije nego što je zvanično stigla u klub.

A da u cijelom ovom slučaju nešto “smrdi” bilo je jasno u četvrtak naveče, kada je ista ta Sloboda u punom sastavu izašla na parket i u finalu Kupa Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla savladala Student (75:51).

Tuzlaci su, dakle, u subotu bili “pokošeni” koronom, a onda su, gotovo preko noći ozdravili i svega pet dana kasnije igrali takmičarsku utakmicu. U Mrkonjiću su možda i mogli da pređu preko diskutabilnog odgađanja sve dok nisu vidjeli da je njihov rival u četvrtak bio u punom pogonu. Iz kluba tvrde da su se Tuzlaci prema njima ponijeli vrlo nekorektno te da epilog cijelog slučaja može biti samo jedan.

- Zvanično smo prema Savezu i komesaru uputili zahtjev da utakmica bude registrovana rezultat 20:0 za nas. Na ovaj korak smo se odlučili nakon sjednice Upravnog odbora. Čitav proces oko odgađanja je urađen mimo pravila i propisa. Na taj način je omalovažen naš klub i svi naši uspjesi. Niko nas nije nazvao, niko nije pitao za odgađanje, a ni sada da kaže da su Tuzlaci zdravi i da igraju. Sve smo saznali putem interneta. Nama je u 21 čas komesar poslao mejl da se meč odgađa zbog virusa korona, a sat prije je to objavljeno na jednom portalu. Dakle, novinari znaju prije nego što  komesar obavijesti klub - ogorčen je direktor Mladosti Miladin Rmuš.

Prvi operativac Mrkonjićana nije krio razočaranje odnosom Tuzlaka prema njegovom klubu.

- Vidjeli smo da su igrali u četvrtak. Nije mi jasno da nisu s nama kontaktirali. Mi smo prošle godine imali koronu, bili bez trenažnog procesa i nije nikakav problem da se klubovi dogovore. Ali na fin način. Ovo nije fin način. Klub će upotrijebiti sva sredstva da se zaštiti, utakmicu nećemo igrati i očekujemo pobjedu 20:0. To je za nas degradacija kluba. Zvali su nas mnogi košarkaški prijatelji i rekli da to što nam je urađeno nije normalno. Ako u Savezu misle da je to normalno, neka onda rade šta hoće - zaključio je Rmuš.

Triler Leotaru

Košarkaši Leotara u triler završnici su, nakon produžetka, savladali Široki na “Pecari” (81:80), u posljednjem meču devetog kola prvenstva BiH. Junaci su bili braća Božo i Nikola Đurasović koji su postigli ključne poena te kombinovano “izbrojali” do 41.

Inače, deseto kolo počelo je u petak naveče duelom Zrinjski - Bosna. U nedjelju se sastaju Promo i Borac (18 časova), Radnik i Čelik (19), odnosno Sloboda i Spars (19). Za ponedjeljak je zakazan duel Posušje - Mladost (20), a za srijedu okršaj Bratunac - Široki (18).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana