Mladen Žižović završio fudbalsku karijeru: Mostar se ne zaboravlja

Darko Pašagić
Mladen Žižović završio fudbalsku karijeru: Mostar se ne zaboravlja

Banjaluka - Lijepo mi je bilo u svim klubovima za koje sam nastupao, ali vrijeme provedeno u Mostaru ostaće mi u trajnoj uspomeni.

Istakao je ovo Mladen Žižović, koji je prošle sezone nastupao za bijeljinski Radnik i na njenom kraju morao je da donese tešku odluku da je fudbalska karijera završena.

- Pet i po godina, koliko sam proveo u Zrinjskom, ostaće mi u veoma lijepoj uspomeni, jer smo svake sezone igrali u kvalifikacijama za Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Jednom smo bili prvaci, jednom osvajači Kupa, jednom smo bili drugi i dva puta treći, tako da smo svake sezone izborili plasman na međunarodnu scenu. Uz sve to, dva puta sam za vrijeme boravka u Mostaru proglašavan najboljim igračem Premijer lige BiH - naglasio je Žižović.

Rođen u Rogatici 27. decembra 1980. godine, još kao mali je zavolio "bubamaru" i njoj posvetio najveći dio dosadašnjeg života.

- U redovima Mladosti iz rodnog grada prošao sam sve starosne kategorije. Bili smo kadetski prvaci Republike Srpske 1996, a godinu kasnije i juniorski vicešampioni. Te 1997. godine bili smo i finalisti juniorskog Kupa BiH. Tada smo imali sjajnu generaciju koju je sa klupe predvodio trener Radisav Zeković. Za prvu ekipu Mladosti, koja je tada nastupila u Prvoj ligi Republike Srpske, debitovao sam sa 16 godina i to, koliko se sjećam, u meču protiv Sloge iz Trna - nastavio je Žižović.

Fudbalski put ga je potom odveo u Radnik iz Bijeljine.

- Već u debitantskoj sezoni osvojili smo titulu prvaka Srpske, a moje zapažene igre poslije četiri godine u Radniku preselile su me u Rudar iz Ugljevika koji se te 2002. godine plasirao u Premijer ligu BiH. Bilo je to vrijeme renesanse fudbala u Ugljeviku. Sve je bilo podređeno Rudaru i u debitantskoj sezoni u bh. eliti bili smo šesti. Tu sam bio sve do 2005. i svog prvog odlaska u Mostar - rekao je ovaj veznjak, koji je u svojoj karijeri zabilježio i četiri nastupa za bh. reprezentaciju.

Jedini inostrani angažman Žižović je imao u sezoni 2010/11. kada je nosio dres albanske Tirane.

- I tu mogu da se pohvalim, jer smo osvojili nacionalni Kup i poslije sedam sušnih godina donijeli prvi trofej u jedan od najboljih i najuspješnijih albanskih klubova. Poslije toga vratio sam se još pola godine u Zrinjski i onda je uslijedio poziv iz banjalučkog Borca za koji sam nastupio tri godine, a u prvoj smo igrali kvalifikacije za Ligu Evrope, gdje smo poraženi od Čelika iz Nikšića. Mogu da kažem da je i boravak u Banjaluci bio veoma lijep, stekao sam mnogo prijatelja i uvijek rado dolazim u najveći grad Srpske. Poslije toga vratio sam se u redove Radnika, gdje sam, eto, i završio karijeru. Možda i nije bilo ovako planirano, ali zbog zdravstvenih razloga odlučio sam da se povučem - istakao je Žižović.

Njegovi planovi i dalje će biti vezani za fudbal.

- Želim da se edukujem na trenerskom polju i već imam B licencu, a pokušaću da što prije dođem i do A licence. Ne plašim se puno za budućnost, jer imam završen ekonomski fakultet, tako da mogu da radim i neke druge poslove, ali želio bih da to bude isključivo vezano za fudbal - dodao je na kraju Žižović, koji je odlukom čelnika Radnika prekomandovan u stručni štab ovog kluba kao jedan od pomoćnika trenera Slavka Petrovića.

Radnik u Evropi

Presrećan je što je bio dio ekipe Radnika koja je u prošloj sezoni pružala odlične partije, a kao nagrada za to stiglo je osvajanje Kupa BiH i prvi plasman Bijeljinaca na međunarodnu scenu.

- Nismo bili u fokusu interesovanja, ali smo pokazali da se uz mnogo rada i truda može postići veoma mnogo. Velike zasluge za to pripadaju svima u klubu, ali, naravno, najviše predsjedniku Mladenu Krstajiću i treneru Slavku Petroviću. Sve što uradimo dalje biće veliki plus, a vjerujem da Beroe nije nepobjediv - naglasio je Žižović.

Odlasci iz Bijeljine

Mladen Žižović nije zabrinut što je prethodnih dana veliki broj igrača napustio redove Radnika.

- To je sasvim normalna stvar u fudbalu. Dobri rezultati nisu ostali nezapaženi i sasvim je logično da neki igrači dobiju bolje ponude od jačih klubova. Pokazali smo da je Radnik dobra sredina za napredak i vjerujem da ćemo i u narednoj sezoni igrati zapaženu ulogu iako će tim biti dosta promijenjen. Finansijski se ne možemo nositi sa najjačim klubovima u BiH, ali možemo što se tiče rada i treninga - dodao je Žižović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana