Marko Jošilo, košarkaš Igokee, u žrijebu Lige šampiona: Bilbaou uloga favorita grupe

Milan Zubović
Marko Jošilo, košarkaš Igokee, u žrijebu Lige šampiona: Bilbaou uloga favorita grupe

MIES - Košarkaši Igokee nisu bili miljenici sreće na žrijebu grupa Lige šampiona pošto će u grupi D odmjeriti snage sa Bilbaom, Bahčešehirom i Nimburkom.

Španski tim vraća se  na evropsku scenu nakon loših rezultata tokom posljednjih nekoliko godina, a prošle sezone zauzeo je deveto mjesto Endesa lige. Trenera Aleksa Mumbura zamijenio je Haume Ponsaro, a u ekipi su između ostalih Endrju Gaudlok, Dejmijen Ingles, Rafa Luž i Nikola Radičević. Turski predstavnik osnovan je prije pet godina, tokom kojih je napravio veliki uzlet zahvaljujući velikim ulaganjima. Prošle sezone osvojio je FIBA Evropa kup i sada želi da napravi novi iskorak. Doveden je Jaka Blažič, dok su tu još Lengston Hol i Džamar Smit koji je bio MVP Evrokupa 2021. Nimburk je stari poznanik. Prošle sezone igrali su u istoj grupi, a omjer je bio 1:1.

- Na prvi pogled grupa mi se čini kao veoma zanimljiva, iako još ne znamo sa kakvim sastavima će igrati sve ekipe. Mnoge od njih, pa i mi još formiramo timove i od toga će zavisiti način i kvalitet igara. Bilbao djeluje kao da ima prednost jer stiže iz najjače lige i uvek ima visoke ambicije. Turski predstavnik raste svake godine i sigurno ne želi samo da statira u Ligi šampiona o čemu svedoče i pojačanja koja dovodi. Nimburk vrlo dobro znamo, a i on želi korak više u odnosu na prošlu sezonu. Ekipe, bar za sada, deluju dosta izjednačene i rezultat na utakmicama zavisiće od mnogo stvari kao što je koncentracija, inspiracija, umor i još podosta sitnica koje mnogi ne primećuju - rekao je košarkaš Igokee Marko Jošilo.

Treću sezonu zaredom trener Dragan Bajić povešće ekipu u renomirano evropsko takmičenje u kojem je tokom protekle dvije sezone bilježio sjajne rezultate. Prve sezone se iz kvalifikacija probio do top 16 faze, dok je prošle stao u baraž za popunu top 16 faze. Ni tada nisu imali povoljne žrijebove, ali su se izborili sa mnogo nedaća.

- Naš treći nastup nije slučajan već je posledica dobrog rada. Nagrađeni smo za sve dobre partije do sada, a verujem da FIBA u nama vidi ekipu koja igra lepu i zanimljivu košarku. Ponovo imamo šansu da se takmičimo sa odličnim evropskim klubovima i znamo da nam neće biti nimalo lako. Svi timovi žele da prođu dalje, tako i mi, a verujem da ćemo uspeti u tome - dodao je Jošilo.

Takmičenje u novoj sezoni počeće 4. oktobra. Formirano je osam grupa po četiri ekipe koje će igrati međusobno kod kuće i u gostima. Nakon šest kola prvoplasirani timovi direktno će izboriti nastup u drugoj fazi takmičenja, dok će drugi i treći timovi igrati baraž za popunu top 16 faze.

Kvalifikacije za FMP

FMP će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona i rival u prvom kolu biće mu Breogan. Španski predstavnik sjajno je igrao prošle sezone i zauzeo 11. mjesto na tabeli u povratničkoj sezoni među elitne klubove. Ukoliko FMP slavi, rival u drugoj rundi biće mu češka Opava. Ukoliko i njih prođe u finalu kvalifikacija igraće protiv boljeg iz mečeva Gmunden/Parnu Sadam-Baken Bers, a ako trijumfuju u kvalifikacijama zauzeće mjesto u grupi E sa Darušafakom, Hapoel Jerusalimom i Ludivigzburgom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana