Dimitrije Levajac, srpski stonoteniser iz Banjaluke, za “Glas Srpske”: Nebeski osjećaj poslije pobjede

Milan Zubović
Dimitrije Levajac, srpski stonoteniser iz Banjaluke, za “Glas Srpske”: Nebeski osjećaj poslije pobjede

BANjALUKA - Krajiška ljepotica bila je i ostala rasadnik talentovanih sportista koji su njenu slavu pronijeli širom svijeta, vratili se sa medaljama sa olimpijskih igara, a posljednji u nizu koji bi trebalo da nastupi na najvećoj sportskoj manifestaciji je Dimitrije Levajac.

 

Mladi stonoteniser, koji je rođen u Banjaluci, unuk je poznatog književnika i profesora Gimnazije Tihomira Levajca, a bio je junak plasmana reprezentacije Srbije na Olimpijske igre u Tokiju ove godine jer je dobio odlučujući meč. U razgovoru za “Glas Srpske” naglasio je da nisu imali posebna očekivanja pred kvalifikacioni turnir održan u Portugaliji.

- Realno gledajući, očekivanja nisu bila visoka jer smo bili 32 nosioci od 34 ekipe čime je sve rečeno. Takmičenje smo započeli totalno opušteno i rasterećeno, išli poen po poen, meč po meč te se nadali dobroj igri da možemo nešto napraviti. Nismo imali velike ambicije, ali smo se potajno nadali da možemo izboriti plasman. Mirno smo krenuli i na kraju se ispostavilo da je to bila najbitnije, jer smo došli bez velikih očekivanja i pritiska. Posle svega, uspeh je fenomenalan i predstavlja najveći timski u našem sportu te su nas preplavile neopisive emocije posle završetka. Velika sreća, totalna euforija i prosto neki nebeski osećaj smo imali tada - izjavio je Levajac.

Sa samo 18 godina bio je važan dio tima mada mu nije zagarantovano mjesto među putnicima za Tokio mada su velike šanse da bude među njima.

- Naravno da moja pozicija nije 100 odsto sigurana, ali se nadam da ću biti među odabranima, jer je dosta komplikovano objasniti način selekcije. Ne znam do kada je rok za prijavu jer se nije sve još sleglo pa je potrebno da se saberu utisci. Ipak, nadam se  učešću i verujem da ću biti među putnicima te jedva čekam pripreme i odlazak u Japan - rekao je Levajac.

Dimitrije je rođen u Banjaluci, a od početka 2008. živi u Moskvi zajedno sa porodicom. Svojevremeno je imao velikih problema na turnirima u glavnom gradu Rusije, a zbog njega Rusi su morali da promijene Statut saveza.

- Sa deset godina postao sam šampion Moskve u tom uzrastu, ali sljedeće godine nisam branio titulu, jer nisam imao njihovo državljanstvo. Zbog mene, kao stranca, promijenili su pravila sa ciljem da zaštite svoje igrače. Sa ocem sam bio u Stonoteniskoj federaciji Rusije, jer smo željeli da dobijemo državljanstvo da budem domaći takmičar, što je inače težak i dugotrajan proces, ali su nas oni odbili riječima da igrača kao mene imaju koliko hoće. Drago mi je da su pogriješili i sada se možda kaju zbog toga - rekao je Levajac.

U odlučujućem meču na kvalifikacionom turniru pobijedio je 19. igrača svijeta Čun Ting Vonga dok on drži 397. poziciju na svjetskoj rang-listi. Ovaj uspjeh drastično mu mijenja planove za budućnost.

- To je sada teško pitanje i vrtoglavo mijenja planove za dalje koje smo napravili prije početka ove godine. Čeka me mnogo turnira, ali je sigurno da će biti promjena plana. Sa ocem sam planirao da na kraju ove godine budem među prvih 300 dok sada ambicije rastu, ali ne bih da pretjerujem u svojim očekivanjima. Prvo bi trebalo da ponovim sve ovo što neće biti nimalo lako i samo želim da idem korak po korak - kazao je Levajac.

Vraća se Banjaluci

Banjaluku ne pamti mnogo iz perioda kada je živio u njoj, ali je redovno posjećuje dok je posljednji put bio za prošlu Novu godinu.

- Rođen sam u Banjaluci i deda mi je Tihomir Levajac na kojeg sam ponosan. Ranije sam češće dolazio, ali sada slabije, jer imam mnogo obaveza oko treninga i škole. Ipak, Banjaluci se uvek rado vraćam i posle Moskve to mi je najdraži grad na svetu. Za Moskvu sam emotivno vezan jer sam u njoj odrastao mada na ovim prostorima nema grada koji se može porediti sa Banjalukom - naglasio je Levajac.

Idol

Iako je stonoteniser divi se dvojici koji nisu vezani za njegov sport, ali i dvojici kolega.

- Obožavam da gledam mečeve Novaka Đokovića i Kristijana Ronalda. Đokovića jer je Srbin, veliki radnik i odličan sportista, dok sam impresioniran radom i upornošću Ronalda tako da želim djelimično da ih kopiram. Kod stonotenisera volim Kineza Žen Žikea zbog stila igre kao i Vladimira Samsonova koji je jedan od omiljenih, jer je svjetska klasa. Konstitucijom ličim na njega, skoro smo iste visine pa zbog toga volim gledati njegove mečeve - rekao je Levajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana