Aleksandar Vojnović, fudbaler Boraca: Biće 2:0, naučili smo iz grešaka

Darko Pašagić
Aleksandar Vojnović, fudbaler Boraca: Biće 2:0, naučili smo iz grešaka

BANjALUKA - Fudbaleri Borca će treću godinu zaredom igrati na evropskoj klupskoj sceni, a jedan od rijetkih, koji je i u prethodne dvije sezone nosio crveno-plavi dres Aleksandar Vojnović se nada da bi se ove godine mogao napraviti iskorak.

U osmu evropsku odiseju Borac kreće sutra u 18 časova, kada će na stadionu “Dr Milan Jelić” u Modriči u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope ugostiti B36 Toršavn sa Farskih ostrva.

- U ovom dvomeču smo blagi favoriti, ali je sigurno da nam niko neće pokloniti prolaz dalje. Dobro smo analizirali protivnika, koji je usred sezone i to je njihova blaga prednost. S druge strane, njima će biti teško igrati po visokoj temperaturi. Iako ćemo igrati u Modriči, očekujem pun stadion, veliku podršku sa tribina i ako bih morao da prognoziram rezultat, rekao bih da ćemo pobijediti sa 2:0 - rekao je Vojnović.

U prethodne dvije sezone sakupio je sa Borcem šest nastupa na evropskoj sceni i ukoliko Borac preskoči prvu prepreku, taj broj bi mogao postati i dvocifren.

- Ubijeđen sam da će tako i biti. Vjerujem da možemo do drugog kola uz maksimalan angažman svakog pojedinca na terenu. A onda i sljedeća prepreka nije nepremostiva, jer idemo na pobjednika duela Fola Eš iz Luksemburga i Tre Penea iz San Marina. Međutim, o tome sada niko od nas ne razmišlja. U mislima je samo prvih 90 minuta protiv Farana - naglasio je Vojnović.

U sezoni 2020/21. Borac je kao četvrtoplasirani u Premijer ligi obezbijedio plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Zbog pandemije virusa korona u kvalifikacijama je igran samo jedan susret, a voljom žrijeba u prvom kolu Banjalučani su bili domaćini Sutjesci iz Nikšića koju su savladali sa 1:0 golom Stojana Vranješa i tako su poslije 45 godina posta obezbijedili prolaz u narednu rundu. I u drugom kolu igran je jedan meč, a Borac je ponovo bio domaćin, ovog puta portugalskom Rio Aveu. Banjalučani su se hrabro nosili protiv favorizovanog rivala sve do samog finiša susreta, a onda su praktično u sudijskoj nadoknadi primili dva pogotka i tako završili svoju šestu evropsku odiseju. U prošloj sezoni Borac je kao prvak BiH igrao kvalifikacije za Ligu šampiona. Rival u prvom kolu bio je Kluž, a prvi meč u Rumuniji završen je pobjedom domaćina od 3:1. U revanš je bilo 2:0 za Borac, ali za velikana iz Platonove bio je koban produžetak u kojem su gosti postigli pogodak i prošli dalje. Tako je Borac postao prva ekipa koja je eliminisana iz daljeg takmičenja poslije uvođenja pravila da se ukine prednost gola u gostima. Poslije eliminacije iz Lige šampiona “crveno-plavi” su igrali u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, gdje su eliminisani od Linfilda. Iako su možda važili i za blagog favorita, fudbaleri Borca su doživjeli debakl u Sjevernoj Irskoj (0:4) i poslije 0:0 u revanšu završili su još jednu evropsku epizodu.

- Naučili smo mnogo iz prethodnih grešaka. Treću godinu zaredom smo u Evropi i sigurno je da smo mnogo iskusniji nego tada. Prije dvije sezone eliminisani smo od Rio Avea zato što smo ostali bez snage u finišu susreta, prošle godine smo primili gol protiv Kluža pri kraju drugog produžetka i iz svega toga smo izvukli pouke. Siguran sam da će ovog puta biti znatno bolje - dodao je Vojnović.

Prvi evropski nastup Borac je izborio kao finalista Kupa Jugoslavije 1974. godine. Banjalučani su tada u finalu poraženi od Hajduka sa 0:1, a Splićani su na kraju sezone postali i šampioni, što je značilo da će “crveno-plavi” nastupiti u Kupu pobjednika kupova. Evropsku premijeru Banjalučani su imali 17. septembra 1975. godine, kada je na Gradskom stadionu gostovao Rimelanž. Iako je bilo jasno da su domaćini veliki favoriti protiv amatera iz Luksemburga, niko nije očekivao da će ih u prvom meču topredovati sa čak devet golova u mreži uz maestralnu partiju Muhameda Ibrahimbegovića Fišera koji je postigao pet golova. Borac je i u revanšu pružio odličnu partiju i slavio na gostovanju sa 5:1. U drugom kolu čekao ih je tada jedan od najboljih evropskih klubova, belgijski Anderleht. U prvom meču poraz u Briselu 0:3, a u revanšu Pirova pobjeda od 1:0 i eliminacija iz daljeg takmičenja. Te sezone Anderleht je postao osvajač Kupa pobjednika kupova, a ostalo je zabilježeno da je jedini poraz u cijelom takmičenju doživio od Borca.

Borac je u sezoni 1987/88. osvojio Kup Jugoslavije poslije neočekivane pobjede nad Crvenom zvezdom u finalu od 1:0, a rival u prvom kolu KPK bio je predstavnik Sovjetskog Saveza Metalist iz Harkova. U prvom susretu odigranom 7. septembra 1988. godine na Gradskom stadionu Borac je savladao predstavnika Sovjetskog Saveza sa 2:0. Svi su očekivali da se u revanšu može izboriti plasman u drugo kolo, ali je uslijedio visok poraz, 0:4 i plasman u narednu rundu takmičenja ostao je san.

Na sljedeći plasman Borca u Evropu čekalo se pune 22 godine, a tada je Borac 2010. kao pobjednik Kupa BiH izborio plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, gdje mu je rival bila Lozana. Minimalan poraz u Švajcarskoj, 0:1 i 1:1 u revanšu bili su nedovoljni da se učini korak dalje. Naredne sezone Banjalučani su kao prvaci BiH igrali u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, gdje su eliminisani od Makabija iz Haife. U prvom susretu u Izraelu bilo je 5:1 za domaćina, a u revanšu Pirova pobjeda Banjalučana od 3:2. Naredne sezone Borac je bio treći u Premijer ligi BiH, što mu je bilo dovoljno da treću godinu zaredom izbori plasman na međunarodnu scenu, a protivnik u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope bio je Čelik iz Nikšića. Na Gradskom stadionu bilo je 2:2, u revanšu 1:1 i zbog više golova u gostima Crnogorci su prošli dalje.

Mitropa kup

Fudbaleri Borca su u jeku ratnih dešavanja 1992. godine bili učesnici nezvaničnog evropskog takmičenja Mitropa kupa u kojem su nastupili predstavnici srednjoevropskih zemalja i iz italijanskog grada Fođa, gdje je odigran turnir, kući su se vratili sa pobjedničkim peharom. Banjalučani su u polufinalnom okršaju odigranom 27. maja savladali domaćina Fođu poslije boljeg izvođenja penala sa 6:4 (2:2), a u finalu odigranom dva dana kasnije bili su bolji od mađarskog Vašutaša. Interesantno je da su i u okršaju za pehar slavili poslije boljeg izvođenja penala sa 6:4 (1:1).

Svi evropski nastupi

Sezona 1975/76.

Kup pobjednika Kupova

Prvo kolo

Borac - Rimelanž 9:0, 5:1

Drugo kolo

Anderleht - Borac 3:0, 0:1

 

Sezona 1988/89.

Kup pobjednika kupova

Prvo kolo

Borac - Metalist Harkov 2:0, 0:4

 

Sezona 2010/11.

Liga Evrope

Drugo kolo kvalifikacija

Lozana - Borac 1:0, 1:1

 

Sezona 2011/12.

Liga šampiona

Drugo kolo kvalifikacija

Makabi Haifa - Borac 5:1, 2:3

 

Sezona 2012/13.

Liga Evrope

Prvo kolo kvalifikacija

Borac - Čelik Nikšić 2:2, 1:1

 

Sezona 2020/21.

Liga Evrope

Prvo kolo kvalifikacija

Borac - Sutjeska 1:0

Drugo kolo kvalifikacija

Borac - Rio Ave 0:2

 

Sezona 2021/22.

Liga šampiona

Prvo kolo kvalifikacija

Kluž - Borac 3:1, 0:2 (poslije produžetaka 1:2)

Liga konferencije

Drugo kolo kvalifikacija

Linfild - Borac 4:0, 0:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana