Igokea može u Evroligu

Agencije
Igokea može u Evroligu

Ljubljana - Predsjednik Jadranske lige Radovan Lorbek rekao je u izjavi za slovenačku televiziju “Šport TV” da Igokea i podgorička Budućnost uz dopunu kapaciteta dvorane do 5.000 mjesta mogu bez problema da se prijave za nastup u Evroligi ako to pravo izbore na terenu.

- Iz Igokee imam potvrdu da oni neće odustati od igranja Evrolige. Imaju dvije mogućnosti, da prošire dvoranu u Laktašima na 5.000 sjedišta ili da adaptiraju staru dvoranu u Banjaluci. Iz kluba su mi rekli da će to i uraditi - izjavio je Lorbek koji nije prokomentarisao činjenicu da najbliži aerodrom “Banjaluka” u Mahovljanima, nema redovne međunarodne letove, pošto se sa njega leti samo do Ciriha.

Po Lorbeku, problem Radničkog iz Kragujevca je što u krugu od 100 kilometara nema međunarodnog aerodroma sa redovnim linijama.

- Dvoranu mogu da prošire, ali aerodrom nemaju. S obzirom na to da je klub došao u Kragujevac iz Vojvodine (fuzija sa Lajonsima iz Vršca), možda bi mogli da ponude Evroligi neku drugu lokaciju za odigravanje utakmica, recimo Novi Sad - naglasio je Lorbek.

On je pojasnio da je više razloga za brigu i nedoumica u vezi sa plasmanom u Evroligu iz regionalnog takmičenja.

- U pravilniku postoji klauzula u vezi sa ABA ligom. Termin “raner ap” (drugoplasirani) u našim pravilima se od prvog dana odnosi na pobjednika ligaškog dijela takmičenja, dok je to u ostatku Evrope poraženi finalista plej-ofa. Smatramo da je naš način rangiranja pravičan i da ekipa koja bude najbolja poslije 26 kola zaslužuje mjesto u Evroligi - rekao je Lorbek.

Usklađivanje

Radovan Lorbek je dodao da će propisi ABA lige od iduće sezone morati da budu usklađeni sa propisima Evrolige, tako da će u elitu ići finalisti “fajnal-fora”, ali nije govorio o promjeni formata regionalnog takmičenja, to jest, o ukidanju “fajnal-fora” i uvođenju plej-ofa. Prošle sedmice uprava Crvene zvezde tražila je od Lorbeka na uvid dokument koji su potpisali on i direktor Evrolige Đordi Batromeu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana