Druga liga RS, grupa istok, 29. kolo: Napredak već prvoligaš

Darko Pašagić
Druga liga RS, grupa istok, 29. kolo: Napredak već prvoligaš

BANjA LUKA - Kolo prije kraja Druge fudbalske lige Republike Srpske, grupa istok, Napredak je obezbijedio plasman u prvoligaško društvo. Tako će se klub iz Donjeg Šepka poslije pet godina vratiti u elitni rang takmičenja Republike Srpske.

U 29. kolu izabranici Dragoslava Obadovića zabilježili su minimalnu, ali zlata vrijednu pobjedu od 1:0 na gostovanju u Sokocu, gdje su savladali Glasinac. Bolju igru u prvom poluvremenu Napredak je krunisao u 45. minutu golom Zečevića iz slobodnog udarca. Glasinac je u drugom poluvremenu bio bolji i imao nekoliko povoljnih prilika za izjednačenje, ali su gosti sačuvali prednost i po završetku susreta počelo je njihovo slavlje zbog povratka među prvoligaše.

Brčanska Lokomotiva je na svom terenu pobijedila Podrinje iz Janje sa 1:0. Ovim trijumfom Brčaci su sačuvali drugoligaški status, dok su gostima definitivno raspršeni snovi o plasmanu u Prvu ligu. Trenutak odluke desio se u 55. minutu, kada je neko je od odbrambenih fudbalera Podrinja igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a sudija Stevo Simić iz Ugljevika je pokazao na "bijelu tačku". Siguran je bio Savić i pogodio za vrijedna tri boda.

U Velikoj Obarskoj Mladost je trijumfovala nad brčanskim Jedinstvom 3:0. Već u sedmom minutu Grujičić je načeo mrežu gostiju. U 70. minutu Popović je pogodio za 2:0, a 14 minuta kasnije Šubarić je potvrdio pobjedu domaćina.

U veoma važnom susretu u bici za opstanak rogatička Mladost je na svom terenu pobijedila "fenjeraša" Hercegovac sa 3:0. Tokom čitavog susreta gosti su bili u podređenom položaju, a Mladost je povela u 17. minutu golom Zlatka Rajaka. Na 2:0 povisio je mladi Nikolić u 41. minutu. U drugom poluvremenu, umjesto očekivane kiše golova u mreži gostiju, uslijedila je prava kiša koja je uz grmljavinu padala više od pola časa i natopila teren, ali i dresove igrača i sudija, te rastjerala gledaoce. Treći gol dao je agilni Mićo Rajak u 73. minutu, kada je sa petnaestak metara iskosa pogodio desni ugao gola Ivkovića.

U okršaju klubova koji su prije deceniju bili krem srpskog fudbala, Rudar iz Ugljevika pobijedio je Miliće sa 3:0. Sve je bilo gotovo već do 36. minuta kada je Dragan Simikić zatresao mrežu Milićana za prednost od 3:0, a prije njega su se u strijelce upisali Stjepanović u šestom minutu iz penala i Radovanović u 23. minutu.

Vlasenica je na svom terenu pobijedila Bratstvo iz Bratunca sa ubjedljivih 4:0. Bio je to prvi trijumf Vlaseničana u proljećnom dijelu prvenstva, koji im najvjerovatnije neće biti dovoljan da sačuvaju drugoligaški status. 

Rezultati 29. kola

SOKOLAC: Glasinac - Napredak 0:1, VELIKA OBARSKA: Mladost - Jedinstvo (BČ) 3:0, PUČILA: Gorica - Jedinstvo (BR) 2:1, UGLjEVIK: Rudar - Milići 3:0, DVOROVI: Proleter - Velež (N) 5:1, VLASENICA: Vlasenica - Bratstvo (B) 4:0, ROGATICA: Mladost - Hercegovac 3:0, BRČKO: Lokomotiva - Podrinje (J) 1:0. 

Plasman

1. Napredak 66, 2. Podrinje (J) 60, 3. Jedinstvo (BČ) 59, 4. Rudar (U) 50, 5. Gorica 46, 6. Glasinac 43, 7. Mladost (VO) 39, 8. Jedinstvo (BR) 39, 9. Milići 39, 10. Lokomotiva 38, 11. Proleter (D) 37, 12. Mladost (R) (-3) 36, 13. Velež (N) 33, 14. Vlasenica 32, 15. Bratstvo (B) 16, 16. Hercegovac 12. 

Parovi 30. kola

U 30. kolu, koje se igra u nedjelju, 30. maja, sastaju se: DONjI ŠEPAK: Napredak - Lokomotiva, JANjA: Podrinje - Mladost (R), BILEĆA: Hercegovac - Vlasenica, BRATUNAC: Bratstvo - Proleter (D), NEVESINjE: Velež - Rudar (U), MILIĆI: Milići - Gorica, BRODAC: Jedinstvo - Mladost (VO), BRČKO: Jedinstvo - Glasinac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana