Zabrana takmičenja džudisti Sadikoviću zbog pozitivnog doping testa

Srna
Zabrana takmičenja džudisti Sadikoviću zbog pozitivnog doping testa

SARAJEVO - Džudista Harun Sadiković iz Bihaća kažnjen je sa šest mjeseci zabrane takmičenja, jer je njegov doping test bio pozitivan i to na zabranjenu supstancu hidrohlortijazid, saopšteno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Osim zabrane takmičenja, Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara pa do 23. aprila, dana stupanja odluke o zabrani takmičenja, navodi se u odluci Džudo saveza BiH.

U saiopštenju se dodaje da je u prikupljenom uzorku za doping kontrolu otkrivena supstanca hidrohlortijazid koja je u Listi zabranjenih sredstava za 2020. godinu svrstana u grupu "S5 diuretici i maskirni agensi".

Iz Agencije pojašnjavaju da je riječ o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska i izbacivanje viška tečnosti, a takođe se primjenjuje za smanjenje rizika stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim procentom kalcijuma u urinu.

"Uzimanjem ove supstance Sadiković je počinio kršenje člana Svjetskog antidoping kodeksa 2.1 Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste", ističu iz ove agencije.

Sadiković je pobjednik Evropskog kupa za seniore 2015. u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Evropskom kupu u Rimu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana