Norvežani pale atmosferu pred baraž sa Srbijom: “Orlovi” igraju prljavo

Dejan Marić
Norvežani pale atmosferu pred baraž sa Srbijom: “Orlovi” igraju prljavo

OSLO - Norveška fudbalska javnost pali atmosferu pred sutrašnji okršaj baraža za Evro 2020. protiv Srbije, uz poruku da “orlovi” igraju prljavo i služe se trikovima.

 

 

Srbi se plaše Erlinga Halanda, ali i Norvežani strahuju od srpskog državnog tima. Imaju Skandinavci ubojit napad, prednost domaćeg terena i bojazan pred prvu veliku utakmicu ove generacije. Raširile su im se zjenice pred dolazak izabranika Ljubiše Tumbakovića u Oslo. Toliko da javnost, mediji, pa čak i selektor Lars Lagerbek i najbolji igrač tima, ističu da im je najveća bojazan da ne nasjednu na, kako oni kažu, trikove gostiju.

Na šta tačno misle Norvežani nisu rekli, ali izgleda da im nije svejedno što će morati na “orlove” u polufinalu baraža Lige nacija, na pretposljednjoj stepenici do prvenstva Evrope. Da im na megdan izlaze Španci ili Italijani, skloni valjanju po terenu, svađama, štipanju, guranju, svemu što odudara od fer-pleja, pa hajde, ali ovako djeluje da domaćin pomalo vještački traži način da psihološki uzdrma rivala.

U razgovoru sa Lagerbekom i Halandom tamošnji novinari su nekoliko puta insistirali na tome da “Srbi igraju prljavo, služe se trikovima, skloni su provokacijama”.

- Bez publike će biti teže nego inače. Otkako nema navijača na stadionima, sudije mogu da čuju sve što igrači pričaju, broj žutih kartona drastično se povećao u posljednje vrijeme. Ako i bude nešto, moramo da se pripremimo, budemo izuzetno disciplinovani - smireno je uzvratio Šveđanin na klupi Norveške Lars Lagerbek.

Iskusni stručnjak uvjerava da je domaćin spreman na sve. Posebno njihova najveća uzdanica Erling Haland, koji je iz sedmice u sedmicu meta štopera u Bundesligi i bez problema izlazi s njima na kraj, iako su, primjera radi, fudbaleri Augzburga prije desetak dana koristili razne načine da ga izbace iz ritma.

- Na tom meču se vidjelo koliko je Haland iskusan i smiren, izdržao je kontakt sa rivalom i bio totalno hladan, nije mu uzvratio, iako je isprovociran - dodao je Lagerbek.

Ostaje dilema šta su Norvežani mislili pod “prljavštinom”, opisujući tako ponašanje srpskih reprezentativaca, međutim, izgleda da to ne dotiče Erlinga Halanda.

- Biće zanimljiva i teška utakmica. Sa dosta duela, ali se ne bojim prljave igre. Još nisam posvetio maksimalnu pažnju protivniku, vjerovatno ću u ova dva dana ozbiljnije pristupiti analizi direktnih čuvara. Uvijek može nešto da se nauči gledanjem snimaka - dodao je snažni napadač, uz Aleksandra Serlota najveća prijetnja “orlovima”.

Trening pa let

Fudbaleri Srbije imali su jedan trening po okupljanju u Staroj Pazovi, nakon čega su krenuli put Osla. Juče poslijepodne su odletjeli u norvešku prestonicu, gdje ih sutra naveče očekuje najvažnija ovogodišnja bitka, baraž za odlazak na Evro 2020. U slučaju pobjede, “orlovi” bi u novembru igrali u Beogradu sa boljim iz duela Škotska - Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana