Marko Jagodić Kuridža, košarka „Crvene Zvezde“ za “Glas Srpske”: Energija i odbrana važniji od svega drugog

Milan Zubović
Marko Jagodić Kuridža, košarka „Crvene Zvezde“ za “Glas Srpske”: Energija i odbrana važniji od svega drugog

Bio je prvi Srbin koji je zaigrao za Cibonu poslije rata sa kojom je stigao do titule ABA lige, a potom nastupao u Belgiji da bi se 2018. vratio u region i prošle godine sa Primorskom dominantno stigao do pehara u Drugoj ABA ligi.

 

Finansijske probleme ekipe iz Kopra i odlazak igrača iskoristila je Crvena zvezda pa je u svoje redove dovela Marka Jagodića Kuridžu. Dolazak 32-godišnjeg krilnog centra izazvao je sumnju kod navijača koji su se plašili da nije dorastao zadacima u Evroligi, ali ih je veoma brzo razuvjerio. Prvi nastup u elitnom evropskom takmičenju imao je protiv Zenita u Rusiji kada je njegov tim slavio, a on se nije upisao među strijelce, dok je debi pred skoro 17.000 domaćih navijača imao protiv Bajerna (93:63) i svojim izdanjem oduševio navijače pogotovo energijom koju je donio u tim.

GLAS: Debi u Evroligi bio je protiv Zenita bez zapaženijeg učinka dok ste protiv Bajerna odigrali odličnu utakmicu. Kako ste Vi vidjeli susret sa ekipom iz Minhena?

JAGODIĆ KURIDžA: Još sam u fazi prilagođavanja na nove saigrače, sve je ovo novo za mene mada je odlično iskustvo. Svi mi pomažu da se što pre prilagodnim kako igrači tako i treneri. Prva utakmica nije bila loša u odbrani mada je najbitnije da pobeđujemo. Protiv Bajerna je bilo nešto sasvim drugačije i svi smo bili na visokom nivou, pa je stigao ubedljiv trijumf.

GLAS: Da li ste očekivali da prve poene postignete zakucavanjem?

JAGODIĆ KURIDžA: Hahaha... Nisam razmišljao o tome. Bitno je da odigram što bolje u odbrani i tako pomognem ekipi kao i da donesem energiju. Ako se otvori prilika za postizanje koša znaću da je iskoristim. Realno, svako voli da postigne koš, ali nije mi bitna statistika već doprinos ekipi.

GLAS: Kako Vam djeluje igranje u Evroligi nakon dvije utakmice?

JAGODIĆ KURIDžA: Fizički je mnogo zahtevnije od bilo kojeg takmičenja kojeg sam do sada igrao. Rosteri su širi, veća je rotacija, samim tim i mnogo jači ritam. To je ono što se razlikuje dok je ostalo isto kao svagde, izađeš na teren i daš sve od sebe da pobediš.

GLAS: Kako izgleda saradnja sa trenerom Draganom Šakotom koji je jedan od najiskusnijih trenera Evrolige?

JAGODIĆ KURIDžA: Za sada je odlično. Dobro igramo, daje mi dosta minuta iako sam tek stigao na čemu sam mu zahvalan i dajem maksimum da mu se revanširam na terenu i opravdam pruženu šansu.

GLAS: Kada ste dobili ponudu da li ste razmišljali hoćete li je prihvatiti ili ne?

JAGODIĆ KURIDžA: Zvezda kad zove nema razmišljanja već prihvataš ponudu. Bila je ovo prilika koja se ne propušta i u celoj priči nije bilo razmišljanja, pogotovo ne za nekog u mojim godinama. San svih košarkaša kada počinješ da treniraš je da igraš u Zvezdi i trudiš se da ostvariš taj cilj. Malo sam išao okolnim putem, ali sam na kraju završio tamo gde sam hteo.

GLAS: Obzirom da imate 32 godine da li je postojala bojazan da nećete ispuniti taj cilj i zaigrati za Crvenu zvezdu?

JAGODIĆ KURIDžA: Pomišljao sam na to, ali nada je uvek postajala. Uvek imate ambicije i želju da igrate u što boljem klubu, a sve dok igrate nećete ih se odreći jer kad ih se odreknete onda je vreme za penziju.

GLAS: Da li bilo straha ili treme prilikom dolaska u klub?

JAGODIĆ KURIDžA: Svaki dolazak u novi klub je odlazak u nepoznato. Ipak, znam šta mogu da dam i da šta treneri vole kod mene pa ću to pokušati da dajem i sada.

24

minute igrao protiv Bajerna

 

7

poena upisao

 

2

puta blokirao košarkaše tima iz Minhena

 

 

Šakota o pojačanjima

Pored Jagodić Kuridže novajlije u timu Dragana Šakote su Vladimir Štimac i Kevin Panter čija izdanja protiv Bajerna je trener pohvalio i dodao da su pojačanja bila neophodna.

- Imali smo prelaz koji je kratko trajao. Ti igrači su bili preporučeni, pogledao sam liste, videli šta nam treba i gde imamo duži period problem. Kuzmić nije onako kako smo očekivali od početka, trebao nam je efikasniji igrač ispod koša, i to smo dobili u Štimcu. Marko Jagodić ima energiju, dokazao je u utakmicama u ABA ligi da zaslužuje da dobije veću priliku u životu. Panter jeste moja ideja, jer smo rekli da nam fale bekovi i ukazala se šansa da izađe iz ugovora - rekao je Šakota.

 

 

Strijelci

Lorenco Braun i Kevin Panter sa po 15 poena predvodili su Crvenu zvezdu do pobjede nad Bajernom u 17. kolu Evrolige koja sada ima skor od osam pobjeda i devet poraza. Pratili su ih Vladimir Štimac i Dejan Davodovac sa po 13, a Bili Beron je dodao deset poena. Kod Bajerna Greg Monro imao je 20, a Vladimir Lučić 13 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana