Zvezdina perfekcija kakve nema u Evropi

Priredio: Ivan Dragičević
Zvezdina perfekcija kakve nema u Evropi

Banjaluka - Pobjedom nad Krkom rezultatom 79:62, košarkaši Crvene zvezde stigli su do 18. trijumfa u ABA ligi čime su zadržali maksimalan učinak i nastavili dominaciju na regionalnim parketima.

Zvezda je trenutno najuspješniji klub u evropskim ligama, a uz Beograđane neporaženi su jedino Olimpijakos u Grčkoj i Ulm u Njemačkoj. To je što se tiče jačih prvenstava, a čak kada ubrojimo sve ostale lige samo još Dinamo iz Tbilisija u Gruziji i irski Templgou imaju maksimalan broj pobjeda, ali kada se stavi na stranu kvalitet ovih "egzotičnih" takmičenja Zvezda je ponovo najbolja.

Olimpijakos je ove sezone nanizao 13 pobjeda, Ulm iznenađujućih 17, dok Beograđani imaju jednu više i to sa značajno boljom koš razlikom. Ekipa Dejana Radonjića rivale pobjeđuje sa prosječno 19,6 poena razlike što znači da je koš razlika nevjerovatnih plus 354.

Olimpijakos je dominantan u grčkom prvenstvu gdje postoji veliki disparitet između Pirejaca, Panatinaikosa i ostatka lige. Tako tim srpskog centra Nikole Milutinova rivale dobija sa 15,6 poena razlike, a Ulm, kojem niko nije predviđao ovakvu sezonu, je na koš razlici plus 228 pri čemu je od rivala bolji za 13,4 poena po utakmici. Zvezdina pobjeda je samo dva puta bila na iskušenju i to protiv Igokee koja je imala šut za trijumf u Beogradu (68:66) i protiv Mega Leksa u prošlom kolu kada je "crveno-bijelima" bilo potrebno dodatnih pet minuta da slomi otpor aktuelnog vicešampiona.

Najlošije iskustvo u mečevima sa Radonjićevom kaznenom ekspedicijom ima Zadar koji je u dva navrata ostao na minus 85. Iako crnogorski trener značajno revidira minutažu svojim glavnim igračima u odnosu na Evroligu, rezultat ne trpi ni u takvim okolnostima. Krka je pala bez učešća Ognjena Kuzmića koji je najkonstantniji

Zvezdin igrač ove sezone. Pobjednička serija dvostrukog šampiona ABA lige krenula je još prošle sezone, jer je Zvezda posljednji poraz doživjela 25. januara 2016. kada je bolji bio Partizan. Od tada je tim sa Malog Kalemegdana nanizao 28 utakmica bez poraza, a veliko je pitanje ko može zaustaviti nevjerovatnu seriju i gotovo je izvjesno da će ovaj niz dočekati prvi rođendan. Radonjić je oborio gotovo sve rekorde, jer je trener sa najviše pobjeda u ABA ligi, a onda i sa najviše utakmica na klupi Zvezde.

Serija od 20 početnih pobjeda iz sezone 2014/15 vjerovatno neće ostati na snazi, a zanimljivo da je tada Zvezda završila regularni dio sa skorom 24-2 i koš razlikom plus 357 što je za samo tri poena bolje od trenutnog učinka na šest utakmica manje što govori da su "crveno-bijeli" još dominantniji nego te godine.

Olimpijakos koji i ove sezone blista, regularni dio sezone 2010-11 završio je bez poraza, ali Zvezdinom bratskom klubu koji je tada vodio Dušan Ivković perfektni rezultati u ligaškom dijelu nisu mnogo značili, jer je titulu odnio Panatinaikos boljom igrom u finalu.

Tada je Olimpijakos protivnike dobijao sa 21,2 poena razlike, a PAO, koji je imao dva poraza, pobjeđivao je sa nevjerovatnih 27,3 razlike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana