Zvezda u Evroligi petu godinu zaredom

Priredio: Milan Zubović
Zvezda u Evroligi petu godinu zaredom

Zagreb - Košarkaši Crvene zvezde protutnjali su Jadranom. Od 32 utakmice čak 30 su riješili u svoju korist, a finalna serija sa Cedevitom (3:0) može se opisati sa nekoliko riječi - nokaut u tri runde, treća titula zaredom i novi plasman u Evroligu.

Osvajanjem titule ABA lige Zvezda je postala 13. tim koji je osigurao nastup u najkvalitetnijem evropskom takmičenju, a sezona 2017/18. biće peta u nizu za ekipu sa Malog Kalemegdana. Prethodno je vizu obezbijedila Unikaha, koja je slavila u Evrokupu, dok nosioci A licence Barselona, Baskonija, Real, Olimpijakos, Panatinaikos, Efes, Fenerbahče, Makabi, CSKA, Žalgiris i Armani ne moraju da brinu za plasman. Još tri učesnika nisu poznata. Jedno mjesto pripada šampionu Njemačke, drugo šampionu VTB lige, dok će posljednjem učesniku Evroliga dati pozivnicu.

Zagrepčani jednostavno nisu imali odgovor na igru izabranika trenera Dejana Radonjića, koji od preuzimanja ekipe 2013. godine svake sezone bilježi sve bolje rezultate. Iako je finalnu seriju odigrala bez prvog plejmejkera Stefana Jovića, koji se na teren vraća početkom maja, Zvezda nije imala većih problema protiv Cedevite. Slavlje u posljednjem susretu sa 77:61 bila je sedma pobjeda "crveno-bijelih" zaredom nad istim protivnikom u regionalnom takmičenju.

- Imali smo problema sa povredama, igrali smo bez prvog plejmejkera koji je jako značajan za našu igru, morali smo da se prekomponujemo u hodu, da stalno pronalazimo neka nova rješenja. Došli smo do ove serije i u ritmu koji je teško objasniti uspjeli da budemo dobri u oba meča u Beogradu i došli u Zagreb da pokažemo dovoljan kvalitet da možemo da savladamo Cedevitu. Želim Cedeviti sreću u nastavku takmičenja, a ja sutra imam slobodan dan, ne znam kako ću da se snađem, biće vrlo delikatno - rekao je Radonjić poslije utakmice.

Dodao je da je cilj za ovu sezonu ostvaren.

- Na početku sezone smo istakli prioritete i naše želje i svima je jasno rečeno da je naša želja da odbranimo titulu u ABA ligi i tako obezbijedimo kontinuitet u Evroligi. Igrali smo odlično tokom čitave sezone uprkos ogromnim naporima u Evroligi, posebno u situacijama kada su se igrali ciklusi od dva meča sedmično. Sigurno da je postojala bojazan da će doći do pada u kvalitetu igre zbog opterećenja, da će doći neki nenadani porazi, ali igrali smo dobro, izvlačili se iz tih situacija na zadovoljavajući način i uspjeli da dođemo do prve pozicije, koja nam je omogućila prednost domaćeg terena - dodao je Radonjić.

Čarls Dženkins proglašen je za najkorisnijeg igrača plej-ofa. Američki bek sa srpskim pasošem prosječno je bilježio 12,3 poena uz 5,3 asistencije i indeks 15,2, a posebno je naglasio odnos sa trenerom.

- Iskren da budem, to što sam postao MVP ne znači mi puno. Timska pobjeda je mnogo bitnija. Sve je stvar tima i nije riječ o meni. Radonjić je bio moj prvi trener u Evropi i imamo poseban odnos, a povjerenje samo nastavlja da raste. Čini da se osjećam komforno na terenu. Prethodne sezone nisam imao priliku da pokažem sve što umijem. Ipak, to sada nije bitno jer sam se vratio kući - rekao je popularni Đenka.

Predsjednik Zvezde Nebojša Čović izjavio je da su "crveno-bijeli" trećom uzastopnom titulom u ABA ligi, kao i sjajnim rezultatima u Evroligi ove sezone, zaslužili da dobiju pomoć države kako bi sljedeće bili još bolji.

- Mislim da smo zaslužili da od ovog trenutka pa dalje stvarno postanemo državni projekat, u smislu sledeće sezone, da se, kada je Fajnal for Evrolige u Beogradu, popnemo stepenicu više. Ove godine smo moralno i košarkaški zaslužili da budemo u top osam. Onda su se umešale više sile i prenele poruku. Vi morate da budete mudri da shvatite tu poruku onako kakva jeste i da se spremite za sledeću sezonu - rekao je Čović.

Doček

Ujutro oko pet sati nakon osvajanja titule navijači Crvene zvezde dočekali su košarkaše po povratku iz Zagreba. Na platou ispred dvorane "Aleksandar Nikolić" nekoliko stotina pristalica "crveno-bijelih", uz baklje i pjesmu, zahvalili su izabranicima Dejana Radonjića za impresivnu sezonu, kako u ABA ligi, tako i u Evroligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana