Zoran Vidaković, čovjek koji je otkrio ponajbolju odbojkašicu svijeta, za Glas Srpske: Tijana zbog Srbije odbila turske milione

Dušan Repija
Zoran Vidaković, čovjek koji je otkrio ponajbolju odbojkašicu svijeta, za Glas Srpske: Tijana zbog Srbije odbila turske milione

Gacko - Čim sam je ugledao znao sam da može biti vrhunska odbojkašica, ali da će dosegnuti ovolike visine nisam mogao da sanjam. Ona je naš ponos i pravi primjer da se radom uz neosporan talenat može doći do vrha.

Rekao je ovo trenutno jedan od najponosnijih trenera na svijetu Zoran Vidaković, čovjek koji je u maloj Bileći prepoznao mogućnosti ponajbolje odbojkašice današnjice Tijane Bošković koja sa reprezentacijom Srbije grabi ka medalji na Olimpijskim igrama. Poziv iz "Glasa Srpske" Vidakovića je zatekao u trenutku kada je gledao snimak maestralne partije Srbije protiv Rusije.

- Želio sam još jednom da se uvjerim kako su djevojke odigrale, a pogotovo Tijana. Svakom treneru je drago kada mu učenik uspije - rekao je Vidaković, a potom se podsjetio kako je sve počelo.

Iako je dotakla zvijezde ostala je obična djevojka, jer nikada se još nije desilo da dođe u Bileću, a ne javi se starim prijateljima i treneru.

- Tako je odgojena. Ima divnu porodicu, zna da cijeni prave vrijednosti i nije kao neki koji se promijene preko noći. I dalje se druži sa istim ljudima, meni se često javi, a kada god dođe vidimo se iako su je željni i porodica i prijatelji - rekao je Vidaković.

Iskusni trener koji je poslije rata udahnuo odbojku Gacku i Bileći prisjetio se Tijaninih početaka.

- Sjedio sam na klupi prvog tima Hercegovca u kojem je igrala njena starija sestra Dajana. Treneri koji su radili u klubu rekli su mi jednog dana da je u školu odbojke došla i njena mlađa sestra i da je za nekoliko treninga usvojila mnogo više od ostalih. Otišao sam na trening i uvjerio se u to, te bez razmišljanja odlučio da je priključim prvoj ekipi iako je bila tek šesti razred - priča Vidaković.

Tijanu su odlično prihvatile ostale djevojke i za nekoliko mjeseci postala je legitiman prvotimac.

- Tehnički je stizala ostale vrlo brzo, učila je odbojkašku azbuku i taktiku igre, imala je takvu motoriku i koordinaciju da se vidjelo da će biti vrhunska. Bilo joj je krivo kada izgubi poen i na treningu, a voljela je da se takmiči sa sestrom pa sam ih na treningu obavezno stavljao na različite strane mreže. I Dajana je mogla da postane vrhunska, ali nije baš mogla da trpi disciplinu i autoritet. Tijana je imala i talenat i disciplinu i radnu etiku - rekao je Vidaković.

Karijeru je počela na poziciji srednjeg blokera, zatim je igrala na poziciji primača, a sada je najbolji korektor svijeta.

- Odlično je kada mlad igrač mijenja pozicije jer nauči sve elemente. Ona ništa slabije ne prima servis od ostalih, odlična je u bloku, a što se napada tiče tu nema priče. Ipak, nisam samo ja zaslužan. Da je ostala u Bileći vjerovatno nikada ne bi napravila ovo što je sad, izabrala je pravi put - rekao je Vidaković.

Iako je još uveliko bila pionirka, Vidaković je odlučio da je pozove u juniorsku reprezentaciju BiH na čijoj je klupi sjedio. Kako kaže, mnogi su negodovali zbog njegove odluke, ali se ona ispostavila kao tačna.

- Igrali smo u Banjaluci protiv Grčke ili Makedonije, nije išlo kako treba i odlučio sam da je uvedem u igru. Možda je to bio trenutak kada je lansiran u orbitu. Odigrala je vrhunski, a odmah poslije meča počeli su da joj prilaze i znani i neznani. Tu su bili i predstavnici turskog saveza, koji su sa njenim ocem Ljupkom otišli na večeru i nudili milione, sve i svašta. Čak je kompletna porodica boravila u Turskoj, ali su odlučili da ne prihvate ponudu saznavši da bi Tijana morala promijeniti ime i postati reprezentativka Turske. Njena želja bila je da igra za Srbiju. Stigla je ponuda Vizure i ona je poslije osnovne škole zajedno sa sestrom otišla u Beograd. Sve ostalo je istorija - rekao je Vidaković.

Protivnik u polufinalu je prvi favorit turnira selekcija SAD-a, koja je u grupnoj fazi savladala Srbiju.

- Biće teško, ali ako djevojke Zorana Terzića ponove igru kao protiv Rusije, Amerikanke nemaju šanse. Bitno je da funkcionišu servis i prijem, a kada je tako Tijana, Brankica Mihajlović i ostale nemaju problema u napadu. Red bi bio da donesu medalju kada su već dogurale dovde - našalio se Vidaković.

Tajna

Iz Hercegovine su potekli mnogi vrhunski odbojkaši i odbojkašice, a osim Tijane Bošković u novije vrijeme na veliku scenu probili su se Saša i Sanja Starović.

- Hercegovci su genetski predodređeni za ovaj sport, a kada pored majke prirode imate i radne navike, te malo sreće rezultat ne može izostati. Kamo sreće da imamo malo bolje uslove, jer bi šampiona bilo još mnogo više - rekao je Vidaković.

"Izvedi je iz igre"

Iskusni stručnjak prisjetio se i jedne anegdote iz perioda kada je trenirao.

- Kako je bila i fizički i tehnički dominantna u mlađim kategorijama, jedan trener me je zamolio da je izvedem iz igre kako bi njegova ekipa imala ikakvu šansu - ispričao je Vidaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana