“Željo” prolazi kao Borac

Darko Pašagić
“Željo” prolazi kao Borac

Banjaluka - Fudbalski klub Željezničar neće igrati na evropskoj sceni naredne sezone ukoliko to pravo izbori na terenu, ali samo u slučaju da se u Komisiji za licenciranje Fudbalskog saveza BiH budu držali aršina koji su prethodnih sezona isključivo važili samo za banjalučki Borac.

Zbog zakasnjele isplate duga prema bivšem treneru Slavku Petroviću Sarajlije bi trebalo da ostanu bez licence za Evropu, baš kao i Banjalučani 2013, koji su prošle godine zbog sličnih problema čak izbačeni u niži rang takmičenja. Ali veliko je pitanje da li će tako biti, jer se već sada u Sarajevu šuška da će “Željo” biti odbijen na Prvostepenoj, ali da će se na Drugostepenoj komisiji za licenciranje “provući” uz novčanu kaznu. Ukoliko se to desi ispašće da su svih ovih sezona jedni propisi važili za Borac, a drugi za ostale, jer su iz neugodnih situacija pred komisijom bez problema u više navrata izvlačili tuzlanska Sloboda i zenički Čelik, koji se izgleda nisu opametili, pa je opet neizvjesno da li će dobiti licencu za nastup u Premijer ligi zbog neizmirenih obaveza prema nekadašnjim fudbalerima.

Prašina u slučaju “Željezničar” se pokrenula kada se saznalo da je posljednja rata duga prema bivšem treneru Slavku Petrovića uplaćena 4. aprila, iako se Komisiji za licenciranje sva potrebna papirologija morala dostaviti do 31. marta, kada je bio posljednji rok za izmirenje svih “minusa”, što je potvrdio i njegov advokat Dražen Nikolić.

- Još 3. oktobra 2018. godine FIFA je donijela odluku u kojoj je naložila da Željezničar mora isplatiti 39.025 maraka bivšem treneru Petroviću. Na ovaj iznos bile su uračunate i zakonske zatezne kamate od dana raskida ugovora pa do donošenja konačne odluke. Iz “Želje” su 25. oktobra uplatili 2.000 maraka i to je bilo sve. Nakon što se niko iz kluba nije oglašavao ponovo smo uputili dopis 11. februara “Želji” i FSBiH gdje je “plavima” ostavljen rok do 4. marta da plate kompletan iznos. Na dan 28. februara na uplaćeno je 10.000 maraka, a isti iznos uplaćen je i 20. marta, dok je ostatak duga uplaćen 4. aprila. Zbog procesa licenciranja obavijestili Savez da 31. marta nije isplaćen kompletan dug - rekao je Nikolić.

Selimović: “Zatečeni smo”

Predsjednik Željezničara Nihad Selimović je naglasio da ne vjeruje da će njegov klub ostati bez Evrope, ako to pravo izbori na terenu.

- Uprava kluba je zatečena informacijom da je uplata duga Petroviću kasno izvršena. Proces licenciranja vodi direktor i administracija, a informacije koje mi imamo njih kažu da je sve uredno. Obezbijedili smo sve da to bude tako i ne vidim razlog zašto ne bi bilo. Dakle, naše informacije kažu da je sve uredno i vjerujem da ćemo igrati na međunarodnoj sceni, naravno ako to rezultatski ostvarimo - istakao je Selimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana