“Željo” bez licence, Radnik ponovo u Evropi

Darko Pašagić
“Željo” bez licence, Radnik ponovo u Evropi

Banjaluka - Drugostepena komisija za licenciranje Fudbalskog saveza BiH nije izdala licencu za nastup na međunarodnoj sceni Željezničaru, što znači da će treći predstavnik BiH u kvalifikacijama za ligu Evrope uz Zrinjski i Široki Brijeg biti Radnik, koji je sezonu završio na petom mjestu.

Iako niko od članova komisije nije htio da potvrdi ovu informaciju dok ona i zvanično ne bude proslijeđena klubovima koji su se žalili u javnost je iz FS BiH procurila informacija da je tim sa “Grbavice” jednoglasnom odlukom ostao bez licence. Razlog je kašnjenje isplate duga bivšem treneru Slavku Petroviću, koji je tako na indirektan način drugi put odveo Bijeljince u Evropu. Prvi put bilo je to u sezoni 2015/16, kada je ovaj iskusni stručnjak sa klupe predvodio Radnik i doveo ga do pehara namijenjenog pobjedniku Kupa BiH (u finalu savladana Sloboda, 1:1, 3:0).

U Radniku nisu htjeli da komentarišu činjenicu da su drugi put izborili plasman u Evropu dok to ne bude i zvanično potvrđeno, ali je ekipa, koju sa klupe predvodi mladi stručnjak Mladen Žižović igrana na zelenom tepihu to i zaslužila. Iza njih je odlična sezona, posebno proljećni dio, u kojem su nanizali 11 mečeva bez poraza, što je bilo dovoljno za peto mjesto. Kako Bijeljinci sve svoje obaveze ispunjavaju na vrijeme, dobili su licencu za nastup u Ligi Evrope još u prvostepenom postupku, s tim što će domaće utakmice igrati na Gradskom stadionu u Banjaluci, baš kao i prije tri godine. U prvoj evropskoj avanturi zaustavio ih je bugarski Beroe i to zahvaljujući pobjedi u Banjaluci (2:0).

S druge strane, Drugostepena komisija za licenciranje donijela je jedinu moguću ispravnu odluku, iako to neće biti po volji ljudima iz “Želje”, jer da su drugačije presudili, FS BiH bio bi izložen kazni Evropske fudbalske federacije. Takvu kaznu sada plaća FS Srbije, koji je prošle godine izdao licencu Vojvodini, koja nije ispunjavala kriterijumu, pa je morao da plati 250.000 franaka, a uveden je i trogodišnji pojačani monitoring na licenciranje, koji će trajati do kraja sezone 2020/21.

Krupa i zvanično prvoligaš

Ostala tri kluba, koja su se žalila Drugostepenoj komisiji za licenciranje za dobijanje licence za nastup u Premijer ligi dobila su zeleno svjetlo, što automatski znači da je Krupa i zvanično od naredne sezone član Prve lige Republike Srpske. Naime, na Prvostepenoj komisiji licencu nisu dobili Sloboda, Čelik i Krupa i u kanjonu Vrbasa su se nadali da Tuzlaci i Zeničani neće ispuniti sve obaveze da bi dobili licencu, ali tako nije bilo i Krupa će se poslije tri sezone vratiti u elitu Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana