Zdravko Mamić napustio Hrvatsku dan prije presude

index.hr
Zdravko Mamić napustio Hrvatsku dan prije presude

Zagreb - Zdravko Mamić napustio je zemlju. Nalazi se u Hercegovini, u Međugorju.

“Neću doći u Osijek”, rekao je Mamić u razgovoru za Indedž.

“Otišao sam pronaći mir. Mogu se vratiti kad želim. Penjem se na brdo ukazanja. Idem se pomoliti Gospi. Znaju ljudi da sam ovdje. Zašto bi se stidio, idem tamo gdje ću naći svoj mir. Ne treba mi nemir. Bilo bi potpuno normalno da zastane suđenje i da se provede istraga, da se isti čas prekine suđenje do okončanja izvida”, rekao je Mamić.

Mamić je uoči završne riječi putem medija zaprijetio samoubistvom u slučaju osuđujuće presude. Juče je, kako saznaje indedž, njegov advokat Veljko Miljević bio na sastanku s glavnim državnim tužiocem Draženom Jelenićem i odnio mu dio navodne prepiske u SMS porukama kao dokaz da bivši državni tužilac Dinko Cvitan te šefica USKOK-a Tamara Laptoš reketare sudiju u Osijeku. DORH je najavio uviđaje, što dan pred presudu uključuje postupak ispitivanja optuženika, a moguće i suda koji donosi presudu.

Zdravko Mamić i klan koji čine njegov brat Zoran, direktor HNS-A Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar optuženi su za pljačku 112 miliona kuna iz gradskog kluba Dinamo te poresku prevaru od 12,2 miliona kuna.

Sutra u podne je izricanje presude u Osijeku, po optužnici protiv Mamića i saradnika, koja je prije dvije godine podignuta zbog sumnje u težak kriminal koji se, kako tvrdi USKOK, dogodio prije deset godina.

U međuvremenu, podignuta je još jedna optužnica protiv Mamića i dijela njegove porodice zbog sumnje u udruživanje u zločinačku organizaciju zbog pljačke iz Dinama te je pokrenuta i treća istraga, a ključni svjedok Luka Modrić tokom postupka postao je optuženik USKOK-a. Pod istragom su i Modrićeva punica, nekadašnja računovotkinja Dinama Vesna Juraić te reprezentativac Dejan Lovren.

Suđenje Mamiću i saradnicima te istrage koje bi mogle rezultirati jednom od težih optužnica u istoriji Hrvatske, traju duže od godinu dana, a dokazi su pred sudije Darka Krušlina bačeni na blizu 15.000  stranica, u 2.388 dokazna prijedloga USKOK-a.

Postupak je praćen nizom bizarnosti i incidenata, zaključno s jučerašnjom pres-konferencijom u Maksimiru.

Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 miliona kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna neobračunatog poreza i prireza.

Nakon suđenja započetog 27. aprila prošle godine, kada su se sva četvorica okrvljenika izjasnila da se ne smatraju krivim, tužilaštvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. maja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na bezuslovne zatvorske kazne.

Obrana je zatražila oslobađujuću presudu, smatrajući da Uskok nije dokazao svoje optužbe, posebino one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena  te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamu.

Tokom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena finansijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja.  Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih izgreda Zdravka Mamića, koji je 1. septembra prošle godine, tokom svjedočenja fudbalera Dejana Lovrena, zbog remećenja reda udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. Aprila ove godine kako bi mu se predočili dokazi izvedeni tokom njegovog odsustva sa suđenja.

Tokom iznošenja obrana niko od okrivljenih nije želio odgovarati na pitanja tužilaštva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. maja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi “pravdom, istinom i strukom”.

(indedž.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana