Vlade Đurović o porazima košarkaša Srbije: Baš smo zaglibili

Dušan Repija
Vlade Đurović o porazima košarkaša Srbije: Baš smo zaglibili

BEOGRAD - Pomalo nevjerovatan poraz košarkaša Srbije od Belgije pogodio je iskusnog stručnjaka Vladu Đurovića, koji priznaje da nije imao lak san nakon šamara u Nišu.

Niko ko voli najtrofejniji srpski sport nije ostao ravnodušan na šok u “Čairu”, koji je još jednom ogolio sve probleme “orlova”, koji su u vrlo teškoj situaciji pred posljednju fazu kvalifikacija za Mundobasket. Stvari se do kraja avgusta moraju drastično promijeniti, inače će Srbija nakon Olimpijskih igara propustiti još jedno veliko takmičenje u nizu.

- Baš smo zaglibili. Tačno je da bi bilo mnogo bolje da su igrali Vasilije Micić, Nikola Kalinić, da ne pričam Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, ali... Gledao sam pažljivo utakmicu, ne mogu da kažem da se momci nisu borili, ali nešto ne štima. I Belgijancima je falilo nekoliko glavnih igrača, pre svih njihov najbolji Sem van Rosom. Pa naše da upitaš znaju li ijednog igrača rivala reći će 'ne', oni sigurno znaju dosta naših, ali nisu imali respekta - rekao je Đurović.

I zaista, gledajući na papiru sastav Belgijanaca i klubove u kojima igraju utisak je da su i ovakvi “orlovi” morali da slave, naročito jer su uspjeli da se odlijepe na 11 poena razlike tokom posljednje četvrtine.

- Ne mogu ja da savetujem Karija Pešića, ali možda mu treba pravi prvi pomoćnik. Ipak je on u zrelim godinama, refleksi više nisu onakvi kakvi su bili pa bi morao da ima nekoga uz sebe ko se ne plaši da mu kaže neke stvari. Moralo je sa klupe da se uradi više. Imali smo 11 razlike na četiri minuta - promeni odbranu, igraj sa pet visokih ili malih, momci nisu tako neiskusni da to ne mogu privesti kraju - naglasio je Đurović.

Poslije odlaska A.leksandra Đorđevića jasno je da je Srbija u velikoj krizi. Nije uspio pokušaj sa Igorom Kokoškovim, a nije dobro krenulo ni sa Pešićem.

- Nisam bio za Kokoškova, ne zato što nije dobar stručnjak nego smatram da je previše demokratski nastrojen. Sa druge strane Kari je baš stara škola, ali opet ne ide. Treba se nadati da može nešto da promeni pred Evropsko prvenstvo i u nastavku kvalifikacija. Kako god okreneš svi uspesi su počinjali od reprezentacije, a ako ona postiže rezultate ovakve kakve postiže, gubi se interes. Deca gledaju velika takmičenja, a ako nas nema na njima, neće ni imati nagon da uzmu loptu u ruke - smatra Đurović.

Ipak svjestan je da će iskusni stručnjak zajedno sa svojim timom imati vrlo težak posao da bi do ključnih utakmica sa Grčkom (25. avgust) i Turskom (28. avgust), a zatim i Evrobasketa, koji počinje 1. septembra.

- Ima Pešić dovoljno iskustva da nađe način kako to da izvuče. Ako mislimo da će doći Nikola Jokić i da će sve biti bajno, grdno se varamo. Evo Nemanja Bjelica je pre mesec dana uzeo prsten pa smo videli da nije napravio nikakvu razliku. U Evropi se igra drugačije, treneri su mnogo namazaniji i teško je napraviti razliku kao u NBA - zaključio je Đurović.

Kako na Mundobasket?

Košarkaši Srbije prenijeli su samo jednu pobjedu u posljednju fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pa će u novoformiranoj grupi u kojoj će po dva puta odmjeriti snage za Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom. Računica je prilično jasna - ako pobijede svih pest mečeva, izvadiće vizu za Indoneziju, Japan i Filipine. Svaki drugačiji učinak uključuje kalkulacije. Iz novoformirane grupe tri selekcije idu na završnicu, a loša vijest je i što FIBA više ne dijeli specijalne pozivnice.

Grupa I

1. Grčka 3-1        

2. Letonija 3-1

3. Turska 2-2

4. Belgija 2-2

5. Srbija 1-3

6. Velika Britanija 1-3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana