Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog kluba Borac: Bili na dnu, a zimujemo na vrhu

Darko Pašagić
Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog kluba Borac: Bili na dnu, a zimujemo na vrhu

Banjaluka - Iza Borca je sigurno najteža godina u istoriji dugoj 92 godine i sada kada sumiramo sve ono što je urađeno u prethodnih 365 dana, moramo biti prezadovoljni.

Naglasio je ovo na novogodišnjem koktelu za novinare predsjednik Fudbalskog kluba Borac Vico Zeljković.

- Bila je ovo veoma teška i iscrpljujuća godina, u kojoj smo bili praktično na ivici ambisa. Uz silne finansijske probleme, po mnogima nepravedno smo izbačeni iz Premijer lige, što je prouzrokovalo veliko nepovjerenje kod većine ljudi da ćemo uspjeti krenuti uzlaznom putanjom. Međutim, vjerovali smo u sebe, vjerovali smo da trud i rad kad-tad moraju biti nagrađeni i to se na kraju i obistinilo. Jednom riječju, bili smo u pepelu iz kojeg smo izašli vrlo jaki i odlučni - istakao je Zeljković.

Agilna uprava maksimalno se angažovala i problemi su počeli da rješavaju jedan po jedan.

- Mogu sada sa ponosom da kažem da smo u petak pustili igračima i stručnom štabu platu za novembar, da su isplaćena sva dugovanja prema radnoj zajednici. Uz sve to, skinuli smo ogroman teret zvani “Džaja”, koji je klub opterećivao duže od decenije, a uspjeli smo da i dug prema Poreskoj upravi na osnovu zastare i otpisa kamata skinemo sa blizu 13 na nešto više od šest miliona maraka - nastavio je Zeljković.

I u 2019. godini prvi cilj biće da se novčana situacija što više stabilizuje.

- Planiramo da već do kraja januara isplatimo dugovanja prema Omladinskoj školi, kao i prema svim igračima, trenerima i bivšim zaposlenima. Tako će biti stvoreni svi uslovi da već na prvostepenoj komisiji dobijemo licencu za takmičenje u Premijer ligi naredne sezone. Ovo ćemo riješiti uz pomoć 500.000 maraka, koje nam je obećala Vlada Republike Srpske u 2019. godini. A poslije toga ćemo sjesti za sto sa dobavljačima i pokušaćemo da dugovanja prema njima riješimo do kraja naredne godine - naglasio je Zeljković.

Osnovni takmičarski cilj biće povratak u elitu BiH, ali će se pokušati što dalje dogurati u Kupu BiH.

- Šampionska titula u Srpskoj nam ne bi smjela izmaći, dok smo u Kupu otprilike četvrta ekipa po vrijednosti. Zato ne želim ništa da obećavam, ali vjerujem da možemo daleko stići. Za to će nam biti potrebna pojačanja i još prije Božića planiramo da otputujemo u Ljubljanu i nastavimo razgovore sa predsjednikom Olimpije Milanom Mandarićem. Kao što je poznato, još ranije nam je obećana pomoć u igračkom kadru, a jedan od onih koji nam je zapao za oko je Kingsli Boateng. Na ovog igrača iz Gane, koji ima i italijanski pasoš, u slovenačkom klubu ne računaju i mogao bi kod nas da dođe na pozajmicu. Uglavnom, do 15. januara, kada će se biti obavljena prozivka, trebalo bi da bude jasna situacija sa igračkim kadrom - istakao je prvi čovjek Banjalučana i dodao da će po povratku iz Antalije ekipa Borca biti gost Olimpije i u Termama Čatež sa Slovencima odigrati prijateljski susret.

Uz velike takmičarske planove u 2019. godini, predviđeno je da se poboljša i infrastruktura.

- Želja nam je da uradimo još jedan pomoćni teren sa vještačkom travom, kao i beton halu. Uz sve to, planirana je i kompletna rekonstrukcija reflektora, jer nam je želja i da odmah dobijemo evropsku licencu. Sve u svemu, imamo ambiciozne planove i vjerujem da ćemo ih, kako što je bio slučaj sa ovom godinom, uspjeti ostvariti - naglasio je Zeljković.

 

Vojvodić ostaje do ljeta 2020.

Neposredno pred početak druženja sa predstavnicima medija Borac je produžio saradnju sa šefom stručnog štaba Darkom Vojvodićem do ljeta 2020. godine.

- Izuzetno smo zadovoljni onim što su stručni štab, sa Vojvodićem na čelu, kao i sportski direktor Marko Maksimović uradili. Pogotovo se to odnosi na ljetni period, kada nam je prijetio totalni kolaps, jer zbog loše situacije praktično niko nije htio da igra za Borac. Kao što je poznato, u prošlosti je naš klub veoma često mijenjao trenere i već je sada izvjesno da će Vojvodić, koji je došao sredinom marta, biti onaj sa najdužim stažom u Borcu u posljednjoj deceniji - rekao je predsjednik Borca Vico Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana