Veselin Vujović za “Glas Srpske”: Zemlje regiona svjetlosnim godinama daleko od svjetskog vrha

Siniša Kotaraš
Veselin Vujović za “Glas Srpske”: Zemlje regiona svjetlosnim godinama daleko od svjetskog vrha

Šabac - Proslavljeni jugoslovenski rukometaš, nekada najbolji bek na svijetu Veselin Vujović istakao je kako su Danci podigli ljestvicu kvaliteta igre na izuzetno visok nivo, tako da su selekcije zemalja iz regiona sada predaleko od bilo kakve medalje.

Prema njegovom mišljenju, titula svjetskog prvaka koju je reprezentacija Danske osvojila u potpunosti je zaslužena i samo je potvrdila dominaciju skandinavske škole rukometa.

- Ono što sam video na Svetskom prvenstvu, to je da su Danci ozbiljno podigli lestvicu kada su u pitanju kvalitet, eksplozivnost, taktika ili brzina. Iskreno, ja više ne vidim da ekipe sa prostora bivše Juge mogu da dođu blizu bilo kakve medalje ako iz korena ne promene sve u samom pristupu rukometu. Ali kod nas niko da se nasekira, svi su srećni i zadovoljni, pa čak i Slovenci koji nisu ni stigli do Svetskog prvenstva! A kad bolje pogledate, svi drugi dele medalje, samo nas nema. Pa tragedija je da deca sada bolje znaju za strane igrače nego ove naše - sa dosta gorčine u glasu priča Vujović.

Kako sam tvrdi, posebno se Srbija, kao nekadašnja rukometna velesila, nalazi u teškom položaju.

- Iskreno, očekuje nas težak period. Daleko smo od sveta, pre svega zbog našeg mentaliteta. Igra na talenat više ne prolazi, a svoju školu smo odavno izgubili. Sve je manje dobrih igrača jer je sve što iole vredi otišlo još pre napunjene dvadesete godine. Nemamo ligu, nemamo ni klubove i ko zna kada ćemo se oporaviti od svega onog što nam se ovde dešavalo u poslednjih dvadeset i kusur godina - tvrdi Vujović.

Ništa bolje nije ni u ostalim zemljama bivše Jugoslavije gdje su, takođe, pogubljeni kriterijumi.

- Uzmite Hrvatsku za primer. Kada je Slavko Goluža bio selektor, bronza u Londonu 2012. godine je bila neuspeh, pa je smenjen. Sa Željkom Babićem je bronza u Poljskoj 2016. godine slavljena kao zlato. Sada je šesto mesto Line Červara opet uspeh. Pa ko će to razumeti. U Makedoniji je još gore, njima ništa nije bilo dobro i menjali su selektore, a sada sa Raulom Gonzalezom 15. mesto slave kao medalju - podvlači Vujović.

Aktuelni selektor Slovenije, te trener SEHA ligaša Železničara iz Niša smatra da Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj nije donijelo ništa novo kada je sama igra u pitanju.

- Iskreno, zaista ništa novo nisam video, samo se potvrdila dominacija skandinavske škole. Uostalom, jugoslovenske škole odavno nema, ruska je nestala, dok su Francuzi i Nemci uvek tu, u vrhu. Uostalom, ta njihova dominacija i nije neka novost. Pokazalo se još jednom da su zemlje koje ozbiljno rade i postigle ozbiljne rezultate. Takođe, potvrdilo se i staro pravilo da, bez obzira na veliki broj levorukih igrača, prvenstva osvajaju levi bekovi, što su Danci sa Mikelom Hansenom uradili - kaže Vujović.

Nije oduševljen igrom bez golmana kojom su se posebno opekli Hrvati protiv Brazila.

- Misliće neko da imam nešto protiv čoveka, ali nemam, u pitanju je vrhunski stručnjak. Međutim, zaista ne razumem strategiju ozbiljnog selektora kakav je Lino Červar. Pa on je šansu za medalju izgubio igrajući bez golmana. A onda, kada se vratio na normalnu igru, razbio je Francusku. Apsurd je uopšte i razmišljati o tome kao nekom rešenju za celu utakmicu. U redu je odigrati to nekoliko puta na utakmici, možda kada bekovi ne mogu da šutnu, pa da se sa dva pivota vrati nazad, ali forsirati je... Pa ja sam prvi za neke promene u rukometu, ali ovo nikako nije dobro - kategoričan je Vujović.

Čelendž

Proteklo Svjetsko prvenstvo donijelo je dosta povike na sudije koje su u nekoliko utakmica napravile kardinalne greške.

- Sada se sve više spominje “čelendž”, a ja o tome govorim otkako sam postao trener. Jedino još u rukometu dva čoveka imaju isključivo pravo donošenja odluka. Ima tu stvari koje hitno treba menjati, ali o tome niko ne razmišlja. Takođe, i termini igranja Svetskog i Evropskog prvenstva su van svake pameti. U pola sezone se uglavi jako takmičenje pa igrači, umesto da idu na odmor, imaju dodatni napor. I onda ih se, kao sada, više od 30 povređeno vraća u svoje klubove. Po meni, septembar bi bio idealan termin za ta velika takmičenja - ističe Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana