Velikani gledaju u leđa Erdoganovom mezimčetu

Dušan Repija
Velikani gledaju u leđa Erdoganovom mezimčetu

ISTANBUL - Šampion Turske od osnivanja profesionalne lige traži se između jednog od tri velika kluba Galatasaraja, Fenerbahčea ili Bešiktaša, a izuzimajući osamdesete kada im je račune uveliko pomrsio Trabzonspor. Međutim, takvom poretku došao je kraj.

Prvu titulu u istoriji, a vrlo vjerovatno ne posljednju, osvojio je Bašakšehir, klub koji je osnovan prije 30 godina i koji je u posljednjih desetak izrastao u vrlo ozbiljnu takmičarsku ekipu. Razlog? Bašakšehir je mezimče turskog vladara Redžepa Tajipa Erdogana, a iako to nigdje ne piše zvanično, pretjerano se ni ne krije. Fudbaleri koje predvodi nekadašnja zvijezda turskog fudbala Okan Buruk, a čiji dres nose prekaljeni veterani poput Robinja, Martina Škrtela, Dembe Ba, Gaela Klišija, ali i nekada velike nade srpskog fudbala Daniejla Aleksića, te reprezentativca BiH Edina Višće, savladali su Kajzerispor sa 1:0 i kolo prije kraja obezbijedili prvu titulu. Na tribinama nije bilo navijača iz dobro poznatih razloga, ali je pitanje i koliko se ljudi raduje tituli “vještačke tvorevine”, nastale uglavnom na državnom kapitalu, čije utakmice u prosjeku gleda jedva nešto više od 4.000 gledalaca. Istanbulski klub ima “otvoren račun” kod državnih kompanija, odnosno onih koje su bliske Erdoganu, a čak u papirima stoji da je sponzor kluba Ministarstvo sporta Turske.

- Niko ne zna tačno kako se finansiraju, jer njihove knjige nisu otvorene, ali čini se da dobijaju mnogo sponzorstava od kompanija koje imaju ugovore sa vladom - rekla je profesorica ekonomije na istanbulskom univerzitetu Ferda Halčoglu.

Glavni sponzor Bašakšehira od prije četiri godine je zdravstvena grupacija “Medipol”, čije je predsjednik Fahretin Koča, ministar zdravstva u Erdoganovoj vladi, a predsjednik kluba je Goksal Gumušdag, inače oženjen nećakinjom Erdoganove supruge. Na vjenčanju im je upravo turski predsjednik bio kum. Zanimljivo, broj 12 u Bašakšehiru ne nosi niko od 2014. godine, kada je Erdogan na otvaranju novog stadiona, u čiju je izgradnju država uložila 30 miliona evra, odigrao egzibicionu utakmicu upravo sa tim brojem na leđima.

Kada najmoćniji čovjek u državi stoji iza vas, onda nije nemoguće da u klub stigne ni Mesut Ozil, dugo najveća želja klupskih čelnika. Reprezentativac Njemačke otvoreno podržava Erdoganovu politiku, a nema sumnje da će ga predsjednik nagraditi možda i bogatijim ugovorom nego što ima u Arsenalu, ukoliko odluči da stigne u najmanje popularan klub u Istanbulu.

Kontraefekat

Redžep Tajip Erdogan se dugo izjašnjavao kao navijač Fenerbahčea pa gledajući onako površno ne može se objasniti zašto u najpopularniji klub nije uložio novac. Ipak, razlog i te kako postoji - navijači Fenerbahčea kao ni ostalih turskih velikana ne slažu se sa Erdoganovom politikom i mnogi od njih su učestvovali u pokušaju njegovog svrgavanja 2013. godine. Zato je predsjednik Turske odlučio da im odgovori stvaranjem svog kluba, ali je pitanje da li je postigao efekat koji je želio, jer je Bašakšehir i sve oko njega najomraženiji klub u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana