Vanja Ilić, Rukometni reprezentativac Srbije: Možemo u drugi krug Evra

Siniša Kotaraš
Vanja Ilić, Rukometni reprezentativac Srbije: Možemo u drugi krug Evra

Doboj - Jedan od reprezentativaca Srbije iz generacije koja je prije izvjesnog vremena stupila na scenu Vanja Ilić optimista je u pogledu nastupa “orlova” na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Prvotimac francuskog Šartra u razgovoru za “Glas Srpske” naglasio je da se odlično osjeća u Doboju na tradicionalnom TV turniru šampiona, te otkrio ambicije svog kluba. Osim toga već polako u fokus dolazi Evro koji je na programu u januaru 2020. godine. Srbija je u grupi sa Hrvatskom, Bjelorusijom i Crnom Gorom, a Ilić tvrdi da “orlovi” mogu do plasmana u drugi krug. Ali, samo pod jednim uslovom...

- Videli smo i kroz kvalifikacije da možemo da se nosimo sa svima, ali samo ako svako od nas pruži svoj maksimum. Sama grupa na prvi pogled ne deluje teško, ali će biti izuzetno teško. Reprezentacija Crne Gore je u usponu, a Belorusija već duži niz godina igra u istom sastavu što je za današnji rukomet veoma važno. Istovremeno, Hrvatska važi za jednu od najboljih selekcija na svetu ali mi, opet, vidimo tu neku svoju šansu - poručio je Ilić.

“Orlovi” su doživjeli potpunu smjenu generacije, došao je i novi selektor Nenad Peruničić pa je start kvalifikacija bio dosta neuspješan, a onda su došle mnogo bolje igre i na kraju je ipak izboren plasman na Evro.

- Uspeli smo da tu hemiju i jedinstvo, uz koje smo rasli i stasavali, prenesemo iz svlačionice  na teren i to je dalo rezultat i uspeli smo da, iz dana u dan, rastemo kao tim, kako selektor, tako i mi. Mislim da samo treba malo strpljenja za ovu generaciju, jer sam ubeđen da zaista vredimo. Uspeli smo da izborimo plasman što je i bio prevashodni cilj. Bilo je to jako teško jer smo, nakon smene te prethodne generacije, imali samo mesec dana da se pripremimo. Ali, pokazali smo da vredimo i da možemo mnogo - rekao je Ilić.

Mlađi brat Ilić je u redove novog francuskog prvoligaša stigao nakon godinu dana provedenih u Španiji, a sada ga očekuje zadatak da, zajedno sa saigračima, obezbijedi opstanak Šartra u eliti.

- Imamo samo mesec dana da se pripremimo za prvenstvo i ja mislim da to baš i nije dovoljno vremena. Idemo korak po korak i nadam se da ćemo, kako sezona bude odmicala, i mi biti sve bolji. Liga je izuzetno teška i jaka, mislim da je posle Nemačke, možda i najjača na svetu. Što se tiče ambicija, one su skromne. Šartr je ove sezone ušao u Prvu ligu Francuske i jedina želja je da se izbori opstanak, a da onda, iz godine u godinu, klub raste - kaže Ilić.

Prisjetio se i nastupa na Svjetskom U21 prvenstvu i utakmica koje je selekcija Srbije igrala u Banjaluci 2013. godine.

- Nisam verovao da neko može da napravi takvu atmosferu, vrlo često se podsetimo tih dana i tog navijanja. Mislim da nam je banjalučka publika pomogla da postanemo pravi igrači i verujem da i moji saigrači razmišljaju na isti način - sa emocijama se Ilić prisjetio tih dana.

Za kraj, osvrnuo se i na dobojski turnir za koji ima samo riječi hvale.

- Meni je ovo prvi dolazak, ali sam o ovom turniru već dugo slušao i to samo ono najlepše i najbolje! Sve je na vrhunskom nivou. I ambijent i teren, kao i organizacija - zaključio je krilni rukometaš.

Finale u subotu

Prije posljednje tri utakmice grupne faze TV turnira u Doboju koje su odigrane u petak naveče, bilo je poznato samo da će se u subotu za sedmo mjesto boriti Peking i Izviđač (10 časova). Posljednjeg takmičarskog dana na programu su i utakmice za peto mjesto (12 časova), za treće mjesto (18), dok je veliko finale zakazano za 20.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana