Unčanin dizao pehare “debelo” prije nego što je Knežević rođen

Dušan Repija
Unčanin dizao pehare “debelo” prije nego što je Knežević rođen

Banjaluka - Sad već davne 1993. godine prvi trofej sa Borcem osvojio je tada šesnaestogodišnji Dejan Unčanin, a punih 25 godina kasnije podigao je pehar namijenjen Kupu BiH.

Već do završne godine starog milenijuma Unčanin je preturio mnogo toga u rukometu, igrao Ligu šampiona sa Partizanom i Lovćenom, a vjerovatno ni u snu nije razmišljao da će jednog dana igrati u timu sa momcima koji tada nisu bili ni rođeni. U pobjedi protiv Izviđača odličnu rolu imao je najmlađi član prvog tima Banjalučana Luka Knežević, momak koji je u februaru napunio 19 godina i koji će imati zadatak, uz članove svoje generacije, da nastavi tamo gdje je Unčanin stao. Iskusni desni bek već je prelomio, pa će ovo definitivno biti njegova posljednja sezona, iako je slično razmišljao i prethodne dvije godine u ovo doba.

- Uvijek ima prostora za onaj slogan iz Bondovog filma “Nikad ne reci nikad”, međutim, mislim da sada nema mjesta za preokret. Kada neko objavi kraj karijere, šalim se sa prijateljima da pamtim i kada se pojavio. Eto toliko trajem i srećan sam zbog toga. Možda će zvučati čudno, ali ne opraštam se zbog fizike, koliko zbog psihološkog zamora. Mislio sam da ću sa 35 godina prekinuti karijeru, a onda se desio Prijedor i moja druga mladost. Onda sam odlučio da je dosta, ali me je reaktivirao Ratko Đurković i, malo-pomalo, od toga prođoše tri godine. Mogu samo da zahvalim njemu, a kasnije i Bojanu Unčaninu i Mirku Mikiću, koji su vjerovali da još mogu pomoći - rekao je Unčanin.

Sasvim razumljivo, potpuno drugačija osjećanja i euforiju osjećao je Knežević po završetku meča. Bio je Mikićev džoker za odbranu 5-1 i mnogo otežao bekovima Izviđača da organizuju napad.

- Izuzetno mi je drago što sam dao svoj doprinos. Iskreno, malo sam se iznenadio kada je trener rekao da uđem u igru, ali bio sam spreman. Nadam se da sam pomogao, a ovo veče sigurno ću pamtiti zauvijek jer je ovo prvi trofej u mojoj seniorskoj karijeri. Odlično poznajem većinu momaka iz Izviđača jer smo ih tri godine u nizu dobijali u finalima mlađih kategorija, pa mi je i sa te strane drago jer smo nastavili i među seniorima - rekao je Knežević.

Kažu da je odavno prošlo vrijeme kada se stariji slušao bez pogovora, pa Unčanin prije svega ličnim primjerom i odnosom prema treninzima i obavezama pokušava da izvede mlade kolege na pravi put. Ipak, uvijek je tu da posavjetuje mlade kolege kada to oni od njega traže.

- Mogu da kažem da nam je on kao drugi otac. Uvijek je pristupačan i taktičan, na lijep način nam skrene pažnju gdje griješimo i šta da popravimo, pa vjerovatno nismo ni svjesni koliko smo srećni što odrastamo uz takvog čovjeka u svlačionici - rekao je Knežević.

Po završetku ceremonije proglašenja pobjednika “crveno-plavi” su, kako je i red, proslavili trofej koji će im mnogo značiti u završetku sezone. Unčanin je kući otišao mnogo ranije od ostalih.

- Da se desilo suprotno, teško da bih bio spreman za finalni turnir Kupa RS (smijeh). Moramo još da stisnemo, imamo lijepu priliku da sezonu učinimo jednom od najuspješnijih u novije vrijeme i siguran sam da svi razmišljamo u tom smjeru. Idemo da odradimo ono za šta smo se u avgustu skupili. Male su nijanse, bukvalno će odlučiti sitnice, možda jedna intervencija golmana ili minijatura igrača u napadu, tako da svi moramo biti maksimalno koncentrisani - zaključio je Unčanin.

Dva kolosijeka

Borac već nekoliko godina u nizu uspijeva da osvaja trofeje i promoviše jednog ili dvojicu momaka iz svoje škole po sezoni. Teško je izvagati šta je pravi put u situaciji kada samo trofeji garantuju kakvu-takvu finansijsku stabilnost, a kada je tako, lako se može desiti da ispaštaju mladi, koji ne dobijaju previše prostora za igru.

- Teško je izbalansirati i uskladiti ta dva kolosijeka, ali Borcu to polazi za rukom. Vjerujem da će svi oni koji vode klub imati dovoljno mudrosti i njuha da to bolje izvažu od mene. Sigurno je da se u ovoj ekipi vidi fin rad u mlađim selekcijama i sigurno da ima momaka koji mogu da naprave iskorak - rekao je Unčanin.

Trofej za rođendan

Vjerovatno ne postoji mnogo ljepših načina nego da proslavite rođendan sa trofejom u rukama. Upravo to desilo se beku Banjalučana Srđanu Mijatoviću, koji je na dan finala napunio 21 godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana