U Foču stižu dva prvaka Evrope

Radmila Đević
U Foču stižu dva prvaka Evrope

Foča - Na 12. međunarodnom omladinskom turniru "Fudbal frends" koji se održava od sutra do nedjelje u Foči okupiće se fudbalski talenti iz pet zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije i Rumunije.

Na ovu smotru će prvi put stići podmladak rumunske Steaue i ekipa Partizana, kao i dugogodišnji učesnici Crvena zvezda iz Srbije, Rijeka iz Hrvatske, Budućnost iz Crne Gore, Maribor iz Slovenije i Željezničar iz Sarajeva. Uz domaćina Sutjesku, tokom tri dana pokazaće da je fudbal univerzalni jezik za svakoga.

- U Foču prvi put dolaze dva bivša prvaka Evrope, a tu su i druge jake ekipe. Ono što je vrlo značajno da će se održavati i turnir u malom fudbalu za pionire iz čitave Republike Srpske i BiH, i da ćemo tokom tri dana održati okrugli sto na kojem ćemo razgovarati o svemu onome što se zove socijalna vrijednost fudbala kao igre koja nije samo najpopularnija na svetu nego je postala paradigma za veliki biznis i sve ono što se danas dešava - istakao je predsjednik asocijacije "Fudbal frends" i idejni tvorac turnira u Foči Zoran Avramović, koji je dodao da se polako ispunjava cilj turnira, a to je da, zajedničkim snagama i ulaganjem napora i pojedinaca i institucija, Foča postane središte omladinskog fudbala u regionu.

Tokom smotre govoriće se i o Avramovićeoj knjizi "Kad prestane igra, počinje rat", koju je nedavno promovisao u Lionu u sklopu festivala uličnog fudbala za koju je predgovor napisao bivši kapiten Crvene zvezde i Mančester junajteda Nemanja Vidić.

- Knjiga između ostalog govori o osam, devet dečaka i devojčica različitih nacionalnosti rođenih u periodu kada je bio rat u bivšoj Jugoslaviji koji su se zajedno družili, okupili u organizaciji "Fudbal frends", razmenjivali iskustva i svoje fudbalsko prijateljstvo, ipak stavili iznad svega što ih je okruživalo. U tome je jedna od draži fudbala - dodao je Avramović.

U Organizacionom odboru turnira tvrde da će predstojeći turnir predstaviti u najboljem svjetlu, oslanjajući se na činjenicu da je uvršten u manifestacije od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

- To ovoj manifestaciji daje dodatnu vrijednost i mislimo da će ovim stopama o turnir postati značajan i za Fudbalski savez BiH, koji se ove godine pojavljuje prvi put kao jedan od sponzora. Isto tako značajno je da je ove godine generalni medijski sponzor turnira Radio televizija Republike Srpske - istakao je predsjednik Organizacionog odbora turnira Radisav Mašić.

Domaćin Fudbalski klub Sutjeska postaraće se i da svi uslovi za igru budu na nivou.

- Ove godine ranije smo krenuli u adaptaciju i saniranje fudbalskog terena koji je u dosta dobrom stanju. Do početka turnira sve će biti na najvišem nivou - rekao je predsjednik Sutjeske Zlatko Radović.

Olimpija

Dvanaesti međunarodni turnir svečano će biti otvoren u sutra u popodnevnim satima. Prve utakmice igraju se iste večeri, a u nedjelju, 31. jula, planirani su mečevi za plasman. Pobjednik prošlogodišnjeg "Fudbal frendsa" bila je ljubljanska Olimpija koja je poslije boljeg izvođenja penala savladala Željezničar iz Sarajeva sa 4:3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana