“Trka kroz Srbiju” kreće iz Istočnog Sarajeva

Dušan Repija
“Trka kroz Srbiju” kreće iz Istočnog Sarajeva

Istočno Sarajevo - Najstarija biciklistička trka u regionu, 59. izdanje “Trke kroz Srbiju”, krenuće iz Istočnog Sarajeva, potvrđeno je nakon sastanka organizatora sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem.

Oko 180 biciklista iz 25 timova voziće prvu etapu ulicama ovog grada 5. juna, dok će dan kasnije karavan krenuti sa Jahorine ka Priboju, gdje je cilj druge etape. Vuković je naglasio da ovakav događaj ima višestruk značaj za cijelu regiju, te da su organizaciju podržali Olimpijski centar “Jahorina” i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Izuzetna nam je čast što smo postali dio lijepe manifestacije. S obzirom na to da je opština Pale dva puta bila domaćin trke, 2011. i 2012. godine, imamo dobra iskustva, ali vjerujem da će ove godine sve biti podignuto na još viši nivo. Trka nam donosi mnogo sa tri aspekta - sporta, turizma i marketinga. Naša olimpijska ljepotica oborila je sve rekorde tokom zimske sezone, a zadatak svih nas je da se pobrinemo da bude što “življa” i tokom ljeta. Ovo je jedan od najboljih načina da drži pažnju i privuče nove turiste - rekao je Vuković.

Ovakvim raspletom samo je potvrđena odlična saradnja biciklističkih saveza Srbije i Srpske, koji zajedničkim snagama već 13 godina organizuju i jednu od najboljih trka u regionu “Beograd - Banjaluka”.

- Primijenili smo praksu sa nekih od najvećih trka na svijetu koje redovno startuju iz neke druge zemlje. Tako će ove godine Tur de Frans početi u Danskoj, a ranije je čak kretao iz Izraela, Velike Britanije, Belgije, Njemačke... Želja nam je da oko 300 ljudi u karavanu iz dvadesetak zemalja svijeta vide naša bogatstva. Ako se bar pet odsto njih sutra vrati i provede nekoliko dana na Jahorini, naša misija je uspjela. Znam da će se sve opštine Istočnog Sarajeva potruditi da budu dobri domaćini, isto kao što su bili prije sedam, osam godina - rekao je sportski direktor trke Vladimir Kuvalja.

“Trka kroz Srbiju” imaće ove godine pet etapa, a gradovi domaćini, osim Priboja, biće Požarevac, Mionica, Kraljevo i Beograd, posljednja stanica trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana