Teodosić ispred NBA zvijezda

Agencije
Teodosić ispred NBA zvijezda

Milano - Kapiten košarkaše reprezentacije Srbije Miloš Teodosić izabran je za najboljeg igrača Evrope za 2016. godinu u prestižnom izboru italijanske "Gazete delo sport".

Plejmejker CSKA postao je prvi igrač poslije 16 godina koji je osvojio ovaj trofej, a da ne igra u NBA ligi. Italijanski list, koji tradicionalno sprovodi ovu anketu u 33 zemlje svijeta, a pravo glasa imaju treneri, igrači i sportski novinari, nazvala je Teodosićev trijumf istorijskim, utoliko što je prekinuta duga tradicija da se za najbolje iz Evrope biraju oni koji nastupaju u NBA ligi. Prva nagrada "Euroscar" dodijeljena je 1979. godine i pripala je sovjetskom košarkašu Vladimiru Tkačenku, a potom je uslijedila dominacija igrača iz jugoslovenske škole Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović (2), Dražen Petrović (4), Toni Kukoč (5), uz kratke prekide kada bi za najboljeg bio biran Arvidas Sabonis (6). Novicki i Sabonis rekorderi su sa po šest laureata, jednim više od Kukoča i dva od starijeg Gasola.

Teo je u 2016. godini predvodio CSKA do trijumfa u Evroligi, a potom i Srbiju do finala Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, na tom putu igrajući košarku koja mu je donijela još jedno laskavo priznanje pristiglo od američkih košarkaških trenera, koji su ga proglasili najboljim košarkašem koji ne nastupa u NBA ligi. Uredništvo "Gazete" u tekstu u kom su objavljeni rezultati glasanja nazvalo je Teodosića "fenomenom" i podsjetilo da mu na kraju sezone, a ima 29 godina, ističe ugovor sa CSKA iz Moskve i da postoji mogućnost da veličanstvenu karijeru završi u NBA ligi. "Gazeta" podsjeća i na Teove početke u Valjevu i potom FMP Železniku, kao i da je 2007. bio izabran za najboljeg igrača Evrope do 20 godina, što mu je donijelo transfer u Olimpijakos. Drugo mjesto u glasanju pripalo je Teodosićevom saigraču iz CSKA Nandu de Kolou, a treći je bio prošlogodišnji pobjednik Pau Gasol, sada igrač San Antonio Sparsa.

Fućka posljednji

Prethodno, Gregor Fućka bio je proglašen za najboljeg kao igrač Fortituda u 2000. godini, a onda su redom birani Predrag Stojaković, Dirk Novicki (6 puta), Toni Parker (2), Pau Gasol (4), Andrej Kirilenko i Mark Gasol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana