Teniseri se truju lošim vazduhom

Agencije
Teniseri se truju lošim vazduhom

MELBURN - Posljedice katastrofalnog požara koji je proteklih dana poharao Australiju vidljive su i tokom kvalifikacija za prvi grend slem sezone.

Teniseri i teniserke, koji su počeli kvalifikacije, bili su primorani da prekinu igranje zbog izuzetno zagađenog vazduha, a pojedini su čak i predavali mečeve pa su organizatori bili primorani da prekinu susrete na jedan sat jer je kvalitet vazduha bio veoma loš.

Slovenačka teniserka Dalila Jakupović dobila je prvi set sa 6:4, protiv Stefani Fogel iz Švajcarske, ali na 5:6 u drugom nije mogla da diše pa su joj pomogli da izađe sa terena jer se osjećala jako loše. 

- Bilo je zaista loše. Nikada nisam iskusila ovako nešto. Bila sam zaista uplašena da ću se srušiti na teren, nisam više mogla da hodam - izjavila je Jakupovićeva.

Osim jednočasovne pauze, organizatori su izdali naredbu i za otkazivanje treninga, ali su najavili da će kvalitet vazduha biti stalno praćen te očekuju da se on poboljša, ali igrači ne vjeruju u te priče, jer su imali uvjerenja organizatora da im je zdravlje igrača na prvom mjestu, te da će sve odluke donositi poslije konsultacija sa medicinskim timom, naučnicima i Biroom za meteorologiju.

- Mislim da nije fer igrati u ovakvim uslovima, nije uopšte zdravo za nas igrače. Bila sam iznenađena, očekivala sam da nećemo igrati, ali nismo imali mnogo izbora. Bijesna sam i tužna. Više tužna jer sam bila na putu da pobijedim, a nisam mogla da završim meč. Nemam astmu niti probleme sa disanjem kada je vrućina - zaključila je Jakupovićeva.

Kanadska teniserka Eženi Bušar tražila je medicinski tajm-aut u meču sa Ju Ksijaodi, ali je nekako uspjela da izgura meč do kraja i pobijedi sa 4:6, 7:6 (4), 6:1.

Egzibicioni meč Marije Šarapove na Kujongu morao je da bude prekinut pošto su se i Ruskinja i Laura Zigemund požalile na kvalitet vazduha. Zigemund je vodila sa 7:6, 5:5 kada su riješile da ne igraju dalje.

- Počela sam da kašljem u drugom setu, ali sam mislila da to ima veze sa tim što sam bila bolesna nedavno. Onda sam čula Lauru kako se žali zbog istih stvari sudiji. Bile smo na terenu više od dva sata tako da je u redu što je meč prekinut - izjavila je Šarapova.
 

Nezadovoljstvo Rubina

Američki teniser Noa Rubin bio je jako nezadovoljan, što nije krio u porukama na društvenim mrežama. On je postavio fotografiju na kojoj je označen kvalitet vazduha u Melburnu u jednom momentu. Brojka je bila 361, a stručnjaci kažu da se sve više od 200 smatra rizičnim po zdravlje.

- Da su Federer i Đoković igrali finale, da li bi organizatori postupili drugačije? To je uvijek pitanje, ali prvo što pomislite je da oni ne bi igrali u ovakvim uslovima. Kvalifikacije se igraju na silu, a ovdje je zaista teško biti sada - poručio je Rubin.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana