Svaki selektor ima svog Jovića

Dušan Repija
Svaki selektor ima svog Jovića

MADRID - Nepozivanje Luke Jovića za utakmice sa Paragvajem i Litvanijom, te poruka napadača Real Madrida: “Ne mogu sad. Objasniće ti vreme” koju je napisao pa ubrzo izbrisao sa “Instagram” profila, a vjerovatno je upućena Ljubiši Tumbakoviću, označila je početak nove bure u nacionalnom timu Srbije, te neodoljivo podsjetila na neke u bližoj i daljoj prošlosti.

Srpski reprezentativni fudbal odavno je u slobodnom padu koji tek sporadičnim bljeskom, ako se tako može nazvati plasman na neko veliko takmičenje, biva za trenutak zaustavljen. Sve ono što se dešava u međuvremenu posljedica je činjenice da mnoge stvari ne funkcionišu onako kako bi trebalo ili moralo da bude.

Kada je konkretno riječ o sastavu, odnosno o odnosima selektora sa igračima, vidi se da su “orlovi” tek nekoliko utakmica u posljednjih desetak godina odigrali u najjačem sastavu, odnosno onom koji je najjači na papiru. Dok nam ostaje da se nadamo da će evidentan nesporazum na relaciji Tumbaković - Jović brzo biti zaboravljen, svakako treba da se podsjetimo sličnih dešavanja u prošlosti koja su makar malo doprinijela lošim rezultatima “orlova”. 

Često se u ovakvim i sličnim tekstovima dotičemo imena Radomira Antića. Sa njim nekako završava period uspona i kreće niz kojem se ne nazire kraj. Kod Mistera nije bilo nezadovoljnih, ni onih koji su o njemu rekli nešto loše.

Ne računajući Vladimira Petrovića koji je bio prelazno rješenje svaki sljedeći selektor imao je “svog” Luku Jovića. Radovan Ćurčić je u dva navrata na klupi rijetko koristio Dušana Tadića pa je danas ponajbolji fudbaler Srbije odlučio da se ne odaziva dok on bude selektor. Siniša Mihajlović je tek pred kraj mandata popustio i pozvao Nemanju Matića koji je tada bio u životnoj formi, a dobro poznat je i problem oko (ne)pjevanja himne Adema Ljajića.

Za razliku od Mihajlovića i Ćurčića koji nisu uspjeli da stabilizuju tim, Slavoljubu Muslinu je pošlo za rukom da bez Sergeja Milinković-Savića izbori plasman na Mundijal prošle godine. To je sigurno jedan od ključnih razloga što je dobio otkaz poslije uspješno obavljenog posla.

Njegov nasljednik Mladen Krstajić vratio je vezistu Lacija, ali su poslije kraha u Rusiji Luka Milivojević i Matija Nastasić javno rekli da neće oblačiti dres sa nacionalnim grbom dok Krstajiću ne vide leđa.

Tumbaković je vratio pomenuti dvojac, ali je evo isplivao problem sa Jovićem, koji je dobio samo tri minuta u meču sa Portugalijom i uvrijeđen napustio reprezentaciju odmah poslije toga, neki kažu i bez pozdrava.

To je bilo dovoljno da ga Tumbaković stavi na “stend baj”, a mladi napadač nije izdržao pa je odgovorio. Sada je na potezu iskusni stručnjak koji je još davno u Partizanu pokazao da zna da radi sa mladim, usijanim glavama, jer Jović definitivno treba Srbiji i Srbija njemu.

Iskren razgovor mogao bi da riješi probleme, baš kao što je aktuelni selektor u prvim danima mandata učinio sa Milivojevićem i Nastasićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana