Slobodan Bobe Pavković, bivši pomoćnik Mladena Krstajića, za “Glas Srpske”: Meč sa Nigerijom model kako Srbija treba da igra

Dušan Repija
Slobodan Bobe Pavković, bivši pomoćnik Mladena Krstajića, za “Glas Srpske”: Meč sa Nigerijom model kako Srbija treba da igra

Banjaluka - Poraz i blijeda igra u meču sa Čileom (0:1), koji je nastupio sa gotovo drugom postavom, zabrinuo je sve navijače Srbije.

Selektor Mladen Krstajić je prema najavama promiješao karte i dao priliku momcima koji će najvjerovatnije biti u drugom planu tokom Mundijala. U drugom poluvremenu uveo je najjače adute, ali se malo šta promijenilo nabolje. Takav nastup pomalo je zabrinuo i doskorašnjeg pomoćnika u stručnom štabu Srbije Slobodana Pavkovića, koji u dušu poznaje sve igrače, jer je sa njima radio tokom kvalifikacija i uz Krstajića bio prvi saradnik Slavoljuba Muslina.

- Mislim da je strategija bila u pitanju. Tu postoje dve solucije, jedna da se uigravaš, a druga da sakrivaš. Mislim da je ovo sakrivanje bilo preterano, jer posle ove utakmice se ne zna gotovo ništa. Jedino je dobro što je sakriveno šta bi trebalo da se igra. Ova utakmica je upalila alarm, jer nema mnogo vremena za popravljanje. Nadam se dobrom izdanju protiv Bolivije sa našom najjačom postavom i vedrom putu u Rusiju - rekao je Pavković.

GLAS: Kako bi, po Vašem mišljenju, trebalo da izgleda sastav Srbije i kako bi “orlovi” trebalo da igraju?

PAVKOVIĆ: Nema tu mnogo filozofije. Od odlaska Slavoljuba Muslina najbolji meč koji smo odigrali bio je onaj protiv Nigerije (2:1). Tada sam još bio Krstajićev pomoćnik i tada smo napravili neke rotacije u sistemu 4-2-3-1. To je ono što treba da ponavljamo, jer ako jednom nešto uradite može da bude slučajno, a ukoliko to forsirate iz meča u meč znači da ste prihvatili sve postulate tog sistema. Međutim, jako je teško dovesti neke stvari do automatizma, a kada to uspete, znači da ste postavili velika reprezentacija. Što se tiče postave, ista kao protiv Nigerije, a umesto povređenog Matije Nastasića stavio bih Duška Tošića. Dakle, Stojković, Rukavina, Ivanović, Tošić, Kolarov, Milivojević, Matić, Tadić, Ljajić, Kostić, Mitrović.

GLAS: Znači mislite da Sergej Milinković-Savić nema mjesta u startnih 11?

PAVKOVIĆ: Objektivno, u sistemu koji je igrao Muslin 3-4-3 teško je bilo naći mesta za njega, pogotovo što je on odbio da igra uz Nemanju Matića kao defanzivni vezni. Napred smo imali trio Tadić - Mitrović - Kostić, koji je idealan za tu formaciju. Sergej je neverovatno talentovan i sigurno će imati ulogu u ovom sistemu, ali ne verujem u prvih 11.

GLAS: Po završetku kvalifikacija, praktično u predvečerje Mundijala desile su se bitne promjene, Krstajić je zamijenio Muslina, Aleksandar Kolarov je dobio kapitensku traku Branislava Ivanovića. Koliko takve stvari mogu da utiču na odnose i atmosferu?

PAVKOVIĆ: Promene, pogotovo česte mogu da donesu dosta lošeg, jer igrači žele da imaju kontinuitet. Lakše je da radiš u poznatom, nego kada se dešavaju turbulencije. Svaka promena je mač sa dve oštrice. Znam koliko je bila teška turneja po Dalekom istoku posle odlaska Muslina... Nisam siguran da smo baš sve uradili na najbolji način, ali se nadam najboljem.

GLAS: Da li je selektoru Krstajiću otežavajuća okolnost što mu je ovo prvi posao?

PAVKOVIĆ: Ljudi generalno kod nas potcenjuju iskustvo, nisu svesni koje su to vrednosti, jer iskustvo ne može da se nauči ili kupi, to moraš da doživiš. Kada jednom prođete kroz ciklus onda sednete i izvučete pouke, šta je dobro a šta treba da promenite. Naš selektor to nije prošao, ali vidim da je sada trend da mladi treneri bivaju gurnuti u vatru. Neko se snađe neko ne. Voleo bih da kod nas bude prva verzija.

GLAS: Do prve utakmice sa Kostarikom ostalo je još deset dana. Slažete li se da jer to najvažnija utakmica u Rusiji?

PAVKOVIĆ: Apsolutno. Ako ne pobedimo Kostariku bićemo u jako velikom problemu. To je imperativ, jer pobeda može da ostavi veliku nadu. Posle igramo dve jako teške utakmice. Mi smo još reprezentacija u stvaranju, posebno promenom selektora, a naši rivali imaju kontinuitet, što je njihova velika prednost. I ta Kostarika je iskusna ekipa, ima četvrtfinale SP iz 2014, a većina naših igrača nikada nije učestvovala na velikom takmičenju.

Favoriti

GLAS: Ko su glavni favoriti?

PAVKOVIĆ: Tu je priča godinama jasna. Nemačka i Brazil su među glavnim, a mislim da Belgija može mnogo, pa čak i Engleska.

Hrvatska

GLAS: Koliko može da napravi Hrvatska?

PAVKOVIĆ: I oni imaju mnogo turbulencija i, bez obzira na izvanredne pojedince, pitanje je kakav će napraviti kolektiv.

Negativna iznenađenja

GLAS: Koje reprezentacije bi mogle da ostvare slabiji plasman od očekivanog.

PAVKOVIĆ: Nisam siguran da će Španija biti na nivou kao što je nekad bila, a veliko je pitanje koliko može Argentina. Veliki je pritisak na Lionelu Mesiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana