Slavni austrijski skijaš Hiršer u penziji na vrhuncu karijere

Agencije
Slavni austrijski skijaš Hiršer u penziji na vrhuncu karijere

Salcburg - Najbolji skijaš posljednje decenije i jedan od od najboljih u istoriji ovog sporta na veliko iznenađenje javnosti i svojih navijača odlučio je da se penzioniše u 31. godini. O svojoj daljoj sudbini Austrijanac je razmišljao tokom ljeta i onda sasvim neočekivano javio da ne može više jer ima druge prioritete u životu.

- Sve mi je teže da pronađem motivaciju i sve je kraće vremena tokom ljeta za oporavak. Skijao sam 12 godina na vrhunskom nivou bez težih povreda, sačuvao sam koljena i mislim da je pametno da završim sada karijeru - rekao je Hiršer.

Da će biti skijaš bilo je jasno od dana kada se rodio jer mu je otac vodio ski-školu, a majka bila instruktor skijanja. Debi na stazi u seniorskoj konkurenciji imao je 17. marta 2007. u Lencerhajdu kada je vozio trku veleslaloma i zauzeo 24. mjesto.

Prvu pobjedu u Svjetskom kupu ostvario je 2009. u Val D'Izeru da bi ga iduće godine zadesio veliki peh jer je zbog povrede propustio Svjetsko prvenstvo i ostatak sezone. Od 2013. njegova karijera krenula je uzlaznom putanjom i pobjede su se samo ređale i stigao je do brojke od 67 u SK.

- Posljednje dvije sedmice vidio sam mnogo turbulencija i znam da imam mnogo razloga da prestanem aktivno skijati. Sada sam na vrhuncu, ali moje tijelo je malo umorno nakon 12 godina što je veoma ubjedljiv razlog dok ujedno želim da odem i kao šampion. Uvijek sam želio da se povučem u trenutku kada znam da mogu pobijediti na još trka. Čak i 2013. kada sam postao svjetski šampion osjetio sam da je to dobar dan da prestanem skijati ako ne budem bolji, ali sam nastavio - rekao je Hiršer.

Specijalista za tehničke discipline osvajač je rekordnih osam Kristalnih globusa i Svjetski kup osvajao u nizu od 2012. godine, ostvarivši čak 67 pobjeda i takav skor ga čini trećim u istoriji, iza Šveđanina Ingemara Stenmarka sa 86 i američke skijašice Lindzi Von sa 82.

- Srećan sam što imam ovakva koljena profesionalnog sportiste poslije toliko godina i da mogu otići kući bez nekih problema. Važno mi je da mogu igrati fudbal sa svojim sinom, penjati se na planinu ili raditi neke druge stvari koje ne bih mogao da sam imao ozbiljne povrede - dodao je Hiršer.

 

Treći u istoriji po broju pobjeda u svjetskom kupu

3     medalje na OI - 2 zlata

11   medalja sa SP - 7 zlata

67  prvih mjesta u Svjetskom kupu

47  drugih mjesta

24  treća mjesta
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana