Saša Obradović za “Glas Srpske”: Navijaću za Željko i za Vasilija

Dušan Repija
Saša Obradović za “Glas Srpske”: Navijaću za Željko i za Vasilija

Monte Karlo - Simpatije trofejnog reprezentativca Jugoslavije, a danas uspješnog trenera Saše Obradovića na Fajnal foru Evrolige, koji počinje večeras u Vitoriji, na strani su ekipa u kojima glavu riječ vode Srbi.

Mali problem za njega, kao i većinu ovdašnjih ljubitelja košarke, koji uglavnom slično razmišljaju, jeste to što će u polufinalu snage odmjeriti Fenerbahče i Anadolu Efes. Na jednoj strani oporavljeni Nikola Kalinić i Marko Gudurić pod palicom Željka Obradovića, a na drugoj najprijatnije iznenađenje sezone Vasilije Micić.

- Sasvim mi je svejedno ko će u finale. Uživaću kako god bude. Sa jedne strane, voleo bih da se Željko dokopa tog desetog trofeja. Čovek je legenda, moj učitelj i najbolji u Evropi svih vremena. Na drugoj, Vasa, zbog kojeg mi je posebno drago. Bio sam vrlo tužan dok sam trenirao Albu gledajući ga kako se muči u Bajernu, ali je sve ostavio iza sebe i izrastao u jednog od najboljih plejmejkera Evrope - rekao je Obradović za “Glas Srpske”.

Strateg Monaka ipak daje malu prednost Fenerbahčeu, za koji sigurno neće igrati Luiđi Datome i Žofri Lovernj, ali je dobra vijest što su spremni Kalinić i Jan Veseli.

- Izostanak Datomea je najveći problem, jer je on momak koji je do tančina upoznat sa sistemom i koji uživa u velikim mečevima. Ipak, klub kakav je Fener i Obradović kao trener sigurno će naći adekvatne zamene, a očekujem da Kalinić, ukoliko je potpuno spreman, pokrpi rupe. Feneru dajem 60 odsto šansi zbog trenera koji je osvojio sve, a i dalje je gladan, te iskustva. Efes ima odličnu sezonu i imaće šansu ukoliko Micić i Šejn Larkin odigraju fantastično i nadigraju preiskusne Kostasa Slukasa i Bobija Diksona - rekao je Obradović.

Drugo polufinale je klasik evropske košarke. Branilac titule Real ima deset, a CSKA sedam trofeja, najviše od svih klubova. Godinama su na vrhu ili pri vrhu, pa je vrlo teško nekom dati prednost.

- Ni Rusi ni Španci ne mogu da se pohvale bogzna kakvom formom, mnogo su oscilirali i nemaju najbolju sezonu, posebno mislim na CSKA, koji se ponekad mučio i u VTB ligi. Međutim Fajnal for je potpuno nešto drugo, mnogo je bitna priprema, samopouzdanje i koncentracija. Voleo bih da u finale ode CSKA, najviše zbog Dimitrisa Itudisa, koji je često potcenjen, ponekad s razlogom, a najčešće bez. Pekao je zanat kod Željka i sigurno je naučio kako da podigne ekipu pred ovakve turnire - naglasio je Obradović.

Nekada odlični plejmejker ima već sasvim pristojnu trenersku karijeru, a već skoro tri mjeseca stanovnik je Monte Karla. Sa Monakom za sada bilježi samo uspjehe, ali tek slijedi odlučujući dio sezone.

- U četvrtfinalu prvenstva igraćemo sa Strazburom i sav fokus je na toj prvoj utakmici, koja je vrlo opasna. Imamo prednost domaćeg terena sve do finala, svrstavaju nas u najveće favorite uz Asvel, ali još nismo na tom nivou. Prvenstvo je prilično neizvesno, lošije ekipe često iznenade, pa moramo da budemo vrlo oprezni. Kada sam dolazio, nisam baš znao šta da očekujem od lige. Bio sam fokusiran na Monako, dobra stvar je što sam sarađivao sa čelnicima kluba u Donjecku. Sviđa mi se ideja kako da rastemo i napredujemo, tako da mislim da sam doneo dobru odluku kada sam došao u Monako. Bilo je pregovora i sa evroligašima, ali mi je lepo i kada se probudim, a sunce me greje - prenio je za kraj Obradović utiske sa Azurne obale.

Reprezentacija

Kako se bliži kraj sezone, sve više se priča o Mundobasketu i šansama reprezentacije Srbije. Fokus je na Nikoli Jokiću, koji još nije odlučio da li će biti putnik u Kinu.

- Ja sam možda najgori primer što može da se uzme kada se priča o ovoj temi. I sada mi prolazi kroz glavu momenat kada se povređujem u dresu reprezentacije i kako mi propada dogovor sa Barselonom. Ipak, mnogo više je pozitivnih stvari koje nijedan ugovor ne može da kompenzuje. Godine druženja, medalje i sve naučene stvari koje danas i te kako primenjujem, te ponos što sam predstavljao svoju zemlju nosim u srcu sa najlepšim uspomenama. Sa druge strane, ne mogu da komentarišem da li je nekim ljudima potreban odmor. Nikola je, konkretno, odigrao 94 utakmice, što sigurno nosi velike posledice, pa neka u dogovoru sa ljudima koji ga vode proceni šta mu je najbolje - rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana