Ruski i bjeloruski sportisti ne mogu na paradu u Parizu

SRNA
Ruski i bjeloruski sportisti ne mogu na paradu u Parizu

LOZANA- Ruskim i Bjeloruskim sportistima neće biti dozvoljeno da učestvuju u tradicionalnoj paradi na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet /MOK/.

Na ceremoniji otvaranja 26. jula, hiljade sportista će ploviti u čamcima niz rijeku Senu nekoliko kilometara prema Ajfelovom tornju.

MOK je saopštio da će sportisti iz Rusije i Bjelorusije, kojima je odobreno da se takmiče na Olimpijskim igrama kao neutralni, imati priliku samo da "iskuse događaj" - vjerovatno posmatrajući dešavanja iz blizine, prenio je AP.

MOK je utvrdio proceduru provjere prema kojoj ruski i bjeloruski sportisti dobijaju neutralni status, sa zahtjevima koji uključuju da ne smiju javno da podržavaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, niti da budu povezani sa vojnim ili državnim bezbjednosnim agencijama.

MOK je saopštio da očekuje da se za Igre u Parizu kvalifikuje 36 neutralnih sportista sa ruskim pasošima i 22 sa bjeloruskim pasošima.

Odluka o tome da li će tim sportistima biti dozvoljeno da učestvuju na ceremoniji zatvaranja 11. avgusta biće donesena "kasnije", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana