Robert Prosinečki za Glas Srpske: Da ne vjerujem u plasman na EP ne bih ni dolazio

Milan Zubović
Robert Prosinečki za Glas Srpske: Da ne vjerujem u plasman na EP ne bih ni dolazio

Zagreb - Pred novim selektorom fudbalske reprezentacije BiH Robertom Prosinečkim je težak zadatak da ekipu prvi put odvede na Evropsko prvenstvo koje će 2020. godine biti igrano širom Starog kontinenta u čak 12 država.

Poslije završetka kvalifikacionog ciklusa za Svjetsko prvenstvo, kada sa Azerbejdžanom nije uspio da ostvari povoljan plasman, digao je sidro i jedno vrijeme kotirao kao kandidat za upražnjeno mjesto na klupi Slovenije, ali od toga nije bilo ozbiljnije priče, da bi nakon nekoliko pregovora sa Komisijom za izbor selektora BiH prihvatio ponudu i na klupi zamijenio Mehmeda Baždarevića.

- Zadovoljan sam i srećan što sam izabran za selektora reprezentacije BiH, u kojoj ima odličnih igrača koji su u stanju da izbore nastup na jednom velikom takmičenju kakvo je Evropsko prvenstvo. Ambicije ekipe i moje lične su se poklopile pa je došlo do saradnje i da ne vjerujem u ostvarenje cilja, ne bih ni prihvatio ponudu - izjavio je Prosinečki za "Glas Srpske".

Iako žrijeb kvalifikacija za Evro 2020. još nije obavljen, Prosinečki bi mogao imati mnogo problema jer su standardni članovi Senad Lulić i Vedad Ibišević najavili povlačenje iz reprezentacije.

- Prije nekoliko dana iz medija sam saznao da su najavili odlazak i sigurno je da ću probati sve da ih zadržim u timu jer oni još uvijek imaju kvalitet da pomognu reprezentaciji. To su superkvalitetni igrači, bez kojih ekipa nije ista. Ako su u pitanju neke privatne stvari, onda ću ih razumjeti, ali sigurno ću ih nagovarati da ostanu - rekao je Prosinečki.

On se nalazi u Hrvatskoj i narednih dana stiže u Sarajevo, gdje će biti obavljena promocija, dok će debi imati 28. januara kada će u Los Anđelesu igrati protiv SAD, a tri dana kasnije protiv Meksika u San Antoniju. Ekipu će na mini-turneji voditi tandem Crvene zvezde. Pomoćnik legendi "crveno-bijelih" biće bivši kapiten Beograđana Vinko Marinović, koji je sada selektor U21 tima.

- Idućih dana dolazim da se upoznam sa ostalim članovima i prezentujem svoj plan. Očekuju nas dvije utakmice krajem mjeseca kada će za reprezentaciju nastupiti igrači iz Lige BiH i priznajem da nisam upoznat s njihovim kvalitetima. Pošto nije zvanični FIFA ili UEFA termin, klubovi nisu dužni da puste svoje fudbalere, tako da će to biti baš kombinovani sastav. Vjerujem da ću imati dobru pomoć od selektora mlade reprezentacije Vinka Marinovića, koji ih mnogo bolje poznaje. Nakon toga vidjećemo ko od njih zaslužuje nove pozive i ovo je odlična prilika svima da se pokažu u najboljem svjetlu - istakao je Prosinečki.

Osim plasmana na EP, jedan od ciljeva je i podmlađivanje ekipe.

- Nisam razmišljao o tome da li ću se nekome zahvaliti za ono što je uradio do sada, kao i tome koga bih novog pozvao. Imam neke igrače na skeneru, ali još je rano o konkretnim imenima - istakao je Prosinečki.

Poznat je kao trener koji forsira napadački stil igre, što će pokušati da primijeni i u novoj ekipi.

- I sada ću da nastavim sa istom praksom jer BiH ima igrače sposobne da to iznesu - kazao je Prosinečki.

Biografija

Prosinečki je rođen 12. januara 1969. godine u njemačkom Šveningenu, a kao junior nastupao je za Štutgart Kikerse i zagrebački Dinamo, odakle je prešao u Crvenu zvezdu, čiji je član bio od 1987. do 1991. godine. Sa Beograđanima je stigao do trofeja Kupa šampiona, što ga je preporučilo slavnom Real Madridu. Nakon toga je igrao za Ovijedo, Barselonu, Sevilju, Kroaciju, Hrvatski dragovoljac, Standard Lijež, Portsmut, Olimpiju, Zagreb i Savski Marof, u kojem je 2005. završio karijeru. Trenersku je započeo kao asistent u Zagrebu, da bi od 2006. do 2010. bio pomoćnik u reprezentaciji Hrvatske, a 2010. se vratio u svoju Zvezdu kao trener. Nakon dvije godine u suzama je otišao iz kluba i preuzeo Kajzerispor, dok je od 2014. vodio Azerbejdžan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana