Radoslav Nesterović, generalni sekretar KS Slovenije, za “Glas Srpske”: Dončić odigrao sezonu iz snova

Milan Zubović
Radoslav Nesterović, generalni sekretar KS Slovenije, za “Glas Srpske”: Dončić odigrao sezonu iz snova

Banjaluka - Košarkaška reprezentacija Slovenije kao šampion Evrope neće nastupiti na ovogodišnjem Mundobasketu u Kini jer nije izborila nastup kroz mnogo osporavan način kvalifikacija.

Lišeni najvećih zvijezda Slovenci nisu izborili nastup u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a generalni sekretar tamošnjeg Saveza Radoslav Raša Nesterović za sve je okrivio čelnike FIB-e i Evrolige koji nisu uspjeli da usaglase stavove dok očekuje da dobije vajld kard za Olimpijske igre 2020. godine.

- Sistem kvalifikacija nas je unazadio. Dosta je nepravedno što ne možeš da računaš na sve igrače i to je problem malih država te predstavlja apsurd. Proizvodiš NBA ili evroligaške igrače koje ne možeš da koristiš. Nadam se da će ta situacija biti regulisana i da ćemo moći igrati u punom sastavu. Pozivnicu za Svetsko prvenstvo nećemo dobiti jer su popunjene sve grupe, ali imamo obećanje FIBA da ćemo dobiti vajld kard za kvalifikacije za Olimpijske igre pa živimo u nadi da će tako biti - izjavio je Nesterović za “Glas Srpske”.

Malo ko zna da je Nesterović kum Luki Dončiću koji je uz Gorana Dragaća najveća zvijezda slovenačke košarke. Iza mladog Dončića je fenomenalna ruki sezona u dresu NBA ligaša Dalasa koji nije izborio plej-of.

- Luka je sjajan. Odigrao je sezonu iz snova. Pametno igra i nisam očekivao ovako visok nivo igara jer je novajlija u NBa ligi - kazao je Raša.

Na tribinama dvorane u Majamiju između domaćeg Hita i Maveriksa okupilo se dvije hiljade navijača koji su došli da vide Dragića i Dončića.

- To je neki fenomen, ushićenje, euforija... neki ponos jer imamo dva vrhunska igrača u NBA što nismo nikada imali tako da navijači voli da ih prate. To je dokaz da Slovenci vole košarku i da će pratiti ekipu u bilo kom kraju sveta - kazao je Nesterović.

Kada su u pitanju lokalnije teme, najaktuelnija je ono oko mogućeg učešća Olimpijakosa u ABA ligi.

- Pričalo se o tome više puta mada najviše informacija o toj situaciji dobijem iz medija. Olimpijakos pratim prije svega zbog Vasilisa Spanulisa sa kojim sam tamo igrao i mislim da je u pitanje neka politika odnosno trgovanje interesima. Ne sviđa mi se ovo zatvaranje ABA lige jer su neki klubovi privilegovani i imaju zagarantovano mesto radili dobro ili ne. Na duže vreme to neće opstati. Takva situacija može da funkcioniše u SAD, ali kod nas ne pije vode - istakao je Nesterović.

Naglasio je da je većina klubova sa ovdašnjih prostora nije u stanju da se nosi sa evropskim gigantom.

- Olimpijakos ulaže ogromne pare i nemoguće je poređenje sa ekipama sa ovih prostora. Jednostavno je previše para i mogućnosti na njihovoj strani. Mogu Crvena zvezda i Partizan da igraju sa njima, ali šta će ostali timovi. Tu je i logistika, treba otići do Grčke i vratiti dok njih u Evroligi, recimo očekuje nastup u Rusiju, pa Grčkoj, negdje kod nas pa u Španiji... nije to lako izvodljivo - rekao je Nesterović.

Evroliga i NBA

Raša nije želio da se mnogo da se upušta u prognoziranje novih šampiona NBA lige i Evrolige.

- U NBA je prednost na strani Golden Stejta jer ima dubinu i širinu rostera te po dva vrhunska igrača na svakoj poziciji. Teško će bilo koja druga ekipa uspeti da im parira na sedam utakmica. Može da dobije dve, eventualno tri, ali četiri jako teško. Evroligu nisam posebno pratio i pored Fenerbahčea i Real Madrida, Barselona bi mogla da iznenadi sa Svetislavom Pešićem. Panatinaikos sa trenerom Rikom Pitinom je osveženje. Svi su bili dosta skeptični, ali je on pokazao da je majstor košarke i da nema veze koju ekipu vodi. Brzo se prilagodio i skidam mu kapu. Nije lako sa NBA ili koledž sistema doći u Evropu gde je skroz drugačije u dvorani sa 20.000 ljudi koji bacaju svašta na teren te je totalno drugačija atmosfera i mentalitet - kazao je Nesterović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana