Proslavljeni sudija Miroslav Radoman za “Glas Srpske”: Grujić zaslužio nulu

Dušan Repija
Proslavljeni sudija Miroslav Radoman za “Glas Srpske”: Grujić zaslužio nulu

Banjaluka - Proslavljeni arbitar i bivši predsjednik Sudijske komisije FS Srbije Miroslav Radoman ocijenio je sa nulom suđenje Danila Grujića u 159. “vječitom” derbiju.

Radoman je za “Glas Srpske”, bez dlake na jeziku, analizirao učinak sudijske trojke koja je i tokom utakmice dobila mnogo prigovora, a posebno nakon njenog završetka.

- Nezadovoljni su i jedni i drugi, jer je Grujić počeo da greši od prve minute. Katastrofa. Ne pamtim gori derbi što se tiče moje struke, ali nije on kriv, već onaj ko ga je odabrao. Čovek jednostavno nije dorastao da vodi nijedan derbi, a vodio ih je pet do sada. Njegov autoritet, kretanje, poznavanje pravila, na kraju i ličnost, ništa nije onako kako bi trebalo da bude - otvoreno je rekao Radoman.

On smatra da je arbitar iz Niša od trenutka kada je dobio šansu u derbijima načinio niz grešaka, a jedna je ključna.

- Grujić taktizira od početka, sudi malo za jedne, malo za druge, što na svakom meču stvara dodatnu tenziju. Videli ste samo koliko puta je došlo do grupisanja igrača i mogućih većih incidenata. Prošli put su bili nezadovoljni “crno-beli”, sada su nezadovoljniji “crveno-beli”, a imaju i za šta - rekao je Radoman.

Potom je naveo nekoliko konkretnih grešaka sudijske trojke sa subotnje utakmice.

- Regularan gol Bena ne ide samo na Grujićevu dušu, jer je pogrešio i pomoćnik. Imao je sve uslove da donese ispravnu odluku. Bio je u liniji i imao otvoren pogled na Bena i Nemanju R. Miletića koji je bar za korak bio bliži golu, ali to nije bilo dovoljno. Da je priznat taj gol, utakmica bi bila potpuno drugačija i iz sudijskog ugla. Ovako, nervoza je bivala sve veća, a sudija nizao greške. Jednostavno, nije prepoznao nijedan element, nije donosio dobre disciplinske mere za šta je zaslužio nulu. Najviše mu zameram što nije dao crveni karton Nemanji Nikoliću za namernu upotrebu lakta, ali to je samo jedan detalj. Ponavljam, on godinama pravi greške i za to biva nagrađen tako što ponovo dobije poverenje u derbijima - naglasio je Radoman.

Sve glasnije se govori o uvođenju VAR tehnologije.

- Situacija kod nepostojećeg ofsajda bila bi jednostavna za proceniti čak i za sudije koji ne vide najbolje - rekao je bivši internacionalni arbitar.

Poslije uspješne karijere Radoman je bio na čelu Sudijske organizacije, ali se na tom mjestu kratko zadržao.

- Nisam okaljao svoje ime dok sam sudio u mnogo teža vremena. Svi znamo kakvih ličnosti je bilo u srpskom fudbalu krajem devedesetih godina. Pokušao sam da promenim neke stvari, ali mi to nije dozvoljeno. Osim Milorada Mažića i još nekoliko momaka, svi ostali su pod potpunom kontrolom. Izašao sam čist iz toga, nisam želeo da se prljam - zaključio je Radoman.

Zalagao se za Jovanovića

Miroslav Radoman je i prije derbija ukazao da Danilo Grujić nije pravi izbor te naglasio da bi šansu dao mladom Srđanu Jovanoviću.

- On je, uz naravno Mažića, naš najbolji sudija, mnogo cenjeniji u Evropi od čoveka koji je delegiran. Grujić je za šest godina svega nekoliko puta sudio evropske mečeve, a Jovanović postao redovan. Umesto da ga guramo u vatru kao što smo to činili sa Mažićem, pa sada vidimo dokle je dogurao, mi mu ne dozvoljavamo da u Srbiji dodatno ispeče zanat i stekne iskustvo i još bolju podlogu za Evropu - rekao je Radoman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana