Poljski ministar sporta: 40 zemalja bi moglo bojkotovati Olimpijske igre u Parizu

Tanjug
Foto: Agencije

VARŠAVA- Čak 40 zemalja moglo bi da bojkotuje Olimpijske igre u Parizu 2024 ukoliko bi Rusiji i Bjelorusiji bilo dozvoljeno da se takmiče, čime bi događaj bio bespredmetan, rekao je poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortničuk.

Botničuk je ovo izjavio nakon što su Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija zajednički odbacile plan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se Rusima i Bjelorusima dozvoli da se takmiče, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajina je najavila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu ukoliko do toga dođe.

MOK je juče saopštio da bi svaka zabrana bila samo "kažnjavanje sportista".

Bortničuk je rekao da vjeruje da bi bilo moguće izgraditi koaliciju od 40 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Kanadu, koje bi se usprotivile planovima MOK-a pre sastanka 10. februara.

"S obzirom na ovo, ne mislim da ćemo se suočiti sa teškim odlukama prije Olimpijskih igara i, ako bismo bojkotovali Igre, koalicija u kojoj ćemo biti biće dovoljno široka da održavanje igara bude besmisleno", rekao je Botničuk.

MOK je prošle nedjelje najavio da će "istražiti put" koji bi omogućio ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče u Parizu pod neutralnom zastavom, dodajući da "nijedan sportista ne treba da bude spriječen da se takmiči samo zbog pasoša".

Ministar sporta Ukrajine Vadim Gutsajt rekao je da je sportskim organima zemlje potrebno da "ojačaju komunikaciju" sa međunarodnim federacijama kako bi zadržali zabranu učestvovanja ruskih i bjeloruskih sportista, koju je izvršni komitet MOK-a uveo neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine

Predsjednik MOK-a Tomas Bah rekao je da je samo zamišljeno kao "zaštitna" mjera prema tim sportistima, i sada insistira da ne bi trebalo da budu diskriminisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana