Pirova pobjeda Rome – Liverpul sa Realom za krunu

B92
Pirova pobjeda Rome – Liverpul sa Realom za krunu

Fudbaleri Liverpula plasirali su se u finale Lige šampiona u kojem će 26. maja u Kijevu igrati protiv Real Madrida.

"Redsi" su poraženi od Rome 4:2 na Olimpiku, pa su prošli dalje zahvaljujući impresivnoj pobjedi od 5:2 na Enfildu u prvom meču.

Liverpul je dva puta vodio u Rimu, sve vrijeme je imao pod kontrolom rezultat koji ga vodi u Kijev, jer je "Vučica" tek u finišu preokrenula rezultat, a na gol od produžetka je stigla u posljednjem minutu nadoknade vremena.

Gosti su poveli već u devetom minutu golom Sadija Manea nakon kontranapada, ali Roma poravnava u 15, uz dosta sreće autogolom Džejmsa Milnera.

Svega deset minuta kasnije Liverpul je opet poveo. Nakon kornera sa lijeve strane, Edin Džeko je loše reagovao i bukvalno servirao loptu Žoržinju Vajnaldumu.

Roma u drugom poluvremenu nije djelovala previše motivisano da opet krene u napad, ali Džeko vraća živost svom timu pogotkom za novo izjednačenje u 52. minutu.

Uslijedio je žestok pritisak domaćeg tima, desetak minuta su opsjedali kazneni prostor Liverpula, ali su gosti odoljeli.

Tek pet minuta prije kraja utakmice Rađa Naingolan lijepim udarcem sa distance donosi preokret, a potom i u nadoknadi vremena pogađa realizuje i penal za utešnu pobjedu "Vučici" za dostojan oproštaj od LŠ.

Međutim, pitanje je kakav bi tok imao meč da slovenačke sudije na čelu sa Damirom Skominom nisu oštetile "Vučicu" za čak dva penala.

Prvo su pri vođstvu Liverpula 2:1 Slovenci svirali nepostojeću ofsajda poziciju Džeka, koga je u nastavku akcije Karijus oborio u svom kaznenom prostoru. Bio je to čist penal, a vjerovatno i crveni karton za golmana gostiju.

Još veću grešku Slovenci su napravili u 63. minutu, kada je bek Liverpula Aleksander-Arnold rukom izblokirao šut Stefana el Šaravija u situaciji u kojoj je lopta išla pravo ka golu.

U svakom slučaju, Liverpul više nego zasluženo odlazi u svoje osmo finale KEŠ/LŠ. Od prethodnih sedam su dobili pet. Poslednji put 2005. Slijedi duel sa "Kraljevskim" klubom koji ima 12 titula, a ovo mu je 18. finale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana