OSVRT: Igre u tišini

Milan Zubović
OSVRT: Igre u tišini

Evropsko fudbalsko prvenstvo prošlo je bez euforije svojstvene za jedan tako veliki događaj dok slična sudbina očekuje i predstojeće Olimpijske igre.

I dok se za Evro slobodno može reći da je izgubio draž, jer je bio “rasijan” na 11 različitih strana širom Starog kontinenta i jednog dijela centralne Azije zbog genijalnog eksperimenta UEFA koji je mnogima i dalje ostao misterija, Igre gube svoju privlačnost, iako su stacionirane na jednom mjestu. Razlog je svima dobro znan - zabrane zbog pandemije virusa korona.

Najveći sportski događaj na svijetu proteći će u tišini zbog odluke japanskih vlasti da zabrani dolazak publike na tribine pa osvajači medalja neće dobijati gromoglasne aplauze publike koja je došla da ih pozdravi i ohrabri na putu ka medalji. Nekima će to teško pasti, jer neće moći da pronađu motivaciju u novoj realnosti koja traje skoro godinu i po. Najavljeno je da će oni najbolji sami sebi uručivati medalje, što je nezabilježeno u istoriji sporta, ali teška vremena primorala su organizatore da to urade jer su bili suočeni sa velikim kritikama javnosti, koja je tražila novo otkazivanje Igara, do kojeg, srećom, nije došlo. Svi učesnici biće izolovani jedni od drugih, tako da neće biti ni prepoznatljivog druženja među sportistima, što je krasilo sve ranije OI pa nećemo gledati mnogo fotografija manje poznatih sportista kojima je vrhunac karijere dolazak u Tokio, gdje su iskoristili priliku i slikali se sa svojim idolima i to sačuvali kao uspomenu na svoj najveći sportski uspjeh. Učesnicima će biti zabranjen izlazak iz Olimpijskog sela i bilo kakav kontakt sa spoljnim svijetom, tako da skoro niko neće moći da se iz prve ruke upozna sa japanskom prestonicom, najvećim i najnaseljenijim gradom svijeta, za koji mnogi kažu da je iz budućnosti, odnosno da ne pripada sadašnjem vremenu. Ipak, sportisti će to mnogo lakše preboljeti, za razliku od praznih tribina, na koje nisu naučili.

S druge strane, takav rasplet situacije mogao bi da bude od velike koristi pojedincima, koji će biti posvećeni samo svom nastupu, pa bismo mogli da očekujemo mnoštvo novih rekorda u različitim sportovima. Izolacija će uskratiti nepotrebno trošenje energije na nebitne stvari, tako da bi sve trebalo da bude podređeno nastupu i borbi za medalju.

Pored sportista razočarani su ostali i navijači, koji će biti prikovani za televizore, dok će svoje ljubimce i favorite bodriti putem društvenih mreža, koje će “gorjeti” uglavnom zbog negativnih komentara, nažalost. Ipak u teškim vremenima svaki povratak sportista na borilišta predstavlja novu pobjedu, tako da olimpijsko geslo: “Važno je učestvovati” ponovo ima veliki značaj i univerzalnu poruku svima da bez obzira na situaciju “Igre moraju ići dalje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana