Osvajači zlatnih atletskih medalja dobijaju novčane nagrade

SRNA
Foto: Ilustracija

MONAKO- Svjetska atletska federacija /IAAF/ saopštila je da će postati prva međunarodna organizacija koja će dodjeljivati novčane nagrade od 50.000 dolara osvajačima zlatnih medalja, počevši od Ljetnih olimpijskih igara u Parizu.

Ukupni nagradni fond od 2,4 miliona dolara određen je nakon podjele prihoda Međunarodnog olimpijskog komiteta, a IAAF dobija taj novac svake četiri godine.

Fond će se koristiti "za nagrađivanje sportista koji osvoje zlatnu medalju na svakom od 48 atletskih takmičenja u Parizu u iznosu od 50.000 američkih dolara", navodi se u saopštenju objavljenom na veb-sajtu IAAF-a.

Organizacija dodaje da će od Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine novčane nagrade dobijati i osvajači srebrnih i bronzanih medalja. Iznosi će biti naknadno utvrđeni.

"Uvođenje novčane nagrade za osvajače zlatne olimpijske medalje je ključni trenutak za svjetsku atletiku i atletski sport u cijelosti, čime se naglašava naša posvećenost jačanju sportista i priznavanju ključne uloge koju imaju u uspjehu bilo kojih Olimpijskih igara", izjavio je predsjednik IAAF-a Sebastijan Kou.

Isplata novčane nagrade zavisiće od procesa ratifikacije unutar IAAF-a, uključujući obavljanje uobičajenih antidoping procedura, dodaje se u saopštenju.

Svaki pojedinačni olimpijski šampion će dobiti 50.000 dolara. Članovi štafeta će dobiti isti iznos, koji će podijeliti unutar tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana