Orlovi imaju serum za Šveda

Glas Srpske
Orlovi imaju serum za Šveda

Istanbul - Priliku da se revanširaju Rusima za poraz iz grupne faze takmičenja dobili su košarkaši Srbije koji večeras od 20.30 časova ponovo igraju protiv "zbornaje" za ulazak u finale Evrobasketa.

Najzrelijom utakmicom na šampionatu Srbija je rutinski preskočila Italijane (83:67) i došla do četvrtog polufinala u eri Aleksandra Đorđevića. Čovjek rođen da uspije sa karakterom koji ne poznaje ništa drugo do pobjede i konstantne borbe za ponos i slavu, tvorac je nove, moćne generacije srpskih košarkaša. Za četiri godine otkako je na klupi, "orlovi" su svaki put bili među četiri najbolje ekipe, bilo da su se igrale Olimpijske igre, Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Srbija je spremna za izazov zvani Rusija i Aleksej Šved, igrač za kojeg još niko nije našao serum.

- Napad donosi jednu pobedu, odbrana medalju. Rusi su izuzetno spremni, ovo je najbolja ekipa koju su doveli poslednjih godina. Šved je lider, pravi motor ekipe sačinjene od iskusnih evroligaških igrača. Imaju Timofeja Mozgova na poziciji centra koji daje fizičku stranu i prednost. U grupi su prvi krenuli fizički i isterali nas iz komfornih situacija. Izvukli smo pouke, odgovorićemo snažno, a poseban kvalitet ove grupe momaka je posvećenost i način na koji prihvataju informacije - rekao je Đorđević.

Sve ruske akcije kreću od Šveda i nerijetko je jedini koji ima kontakt s loptom. Veliku minutažu dobijaju Mozgov i Andrej Voroncevič, koji kupe većinu skokova "zbornaje". Selektor Seregej Bazarevič dao je potpunu slobodu najplaćenijem košarkašu Evrope i ostatak ekipe nema problem s tim. Neku tajnu odaće im član stručnog štaba, srpski trener iz Vlasotinca Saša Grujić. "Pomoćno osoblje" čine Nikita Kurbanov, Vitalij Fridzon, Dmitri Hvostov, Andrej Zubkov i Semjon Antonov, dok Dmitri Kulagin ima talenat i sposobnost da kreira. Rusi igraju u sporijem ritmu, baš kao i Srbija, s tim da je lopta konstantno kod Šveda, pa igrač Himkija ima 16 šuteva po utakmici uz 49 odsto preciznosti za dva i 35,8 odsto za tri poena. Veliku štetu Hrvatima napravili su iz "pik en rol" igre, kada je Šved distribuirao lopte sa lakoćom, a ruski šuteri kažnjavali svaku situaciju kada su imali otvoren pogled prema košu. Srbija igra odličnu odbranu, pritisak na loptu mogu da izvrše Stefan Jović i Dragan Milosavljević, a svi "mali" preuzimaju, kao što su to odlično radili protiv Italije, posebno kod blokada i otvaranja Marka Belinelija. Mozgov vjerovatno najbolje može da odgovori Bobanu Marjanoviću kod odbrane na niskom postu, jer je dovoljno visok i snažan da mu se suprotstavi.  

Podrška Đokovića

"Orlovi" su eliminisali Italiju i igraće u polufinalu protiv Rusije, a Novak Đoković imao je poruku za tim Saše Đorđevića.

- Košarka nam je svima u krvi, idemo! Gledam meč kod kuće sa prijateljima iz Italije, trenutno smo u takmičarskom raspoloženju - poručio je Đoković, koji je ovo napisao i na italijanskom.

Lazić ostaje uz ekipu

Zbog povrede butnog mišića Branko Lazić ne može da pomogne na parketu, ali ostaje uz tim do kraja prvenstva.

- Pauziraću dve sedmice. Primio sam plazmu i biće valjda bolje do početka sezone. Bio sam u ekipi i sad se desi ovo i to na prvoj utakmici. Bolove imam od tada, a pre tri-četiri dana nisam mogao da hodam. Otišao sam na magnetnu rezonancu i pokazalo se da imam ozbiljniju povredu. Nadam se da će sve to medalja zalečiti - rekao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana