Nova medalja u kolekciji Nemanje Majdova

Milan Zubović
Nova medalja u kolekciji Nemanje Majdova

Hohot - Niz osvajanja medalja na ovogodišnjim takmičenjima džudista iz Istočnog Sarajeva Nemanja Majdov nastavio je u Kini, gdje je stigao do srebra na gran priju u Hohotu (Hušiju).

Njemu je to treće odličje ove godine u kojoj se vratio poslije oporavka od povrede koljena i prvi put stigao do zlatnih medalja na dva takmičenja iz različitih kategorija. Prvo je početkom marta slavio na gran priju u marokanskom Marakešu, da bi prije dvije sedmice stigao do zlata na grend slemu u azerbejdžanskom Bakuu, dok je između toga zauzeo peto mjesto na grand priju u Tbilisiju.

Momak koji drži šesto mjesto na svjetskoj rang-listi u kategoriji do 90 kilograma i nastupa za Srbiju bio je slobodan u prvom kolu takmičenja u Kini, da bi u drugom pobijedio Francuza Aurelijena Dijeza, koji ga je prošle godine pobijedio na Svjetskom prvenstvu, a sastali su se u polufinalu turnira u Maroku ove godine. Potom je u četvrtfinalu savladao Švajcarca Sirila Grosklausa, a u polufinalnom ogledu bio je bolji od 11. džudiste svijeta Eduarda Tripela, koga je dobio u finalu Marakeša. Nijemca je pobijedio na kaznu, ali je stao u finalu. Svjetski šampion iz 2017. godine morao je da pruži ruku Japancu Kentu Nagasavi, trenutno 16. džudisti svijeta koji je u posljednjem minutu meča uspio da napravi vazari i dođe do pobjede. Nemanji je ovo bila peta medalja na grand pri takmičenjima poslije dvije bronze, srebra i zlata. Treća mjesta pripala su Kubancu Ivanu Felipeu Silvi Moralesu i Gruzijcu Đorđiju Papunašviliju.

- Dobri smo s obzirom na to da smo odradili grend slem u Bakuu i bez treninga došli u Kinu. Treba imati na umu i vremensku razliku, zbog koje je Japanac bio u prednosti. Ipak, to je odličan rezultat i idemo dalje. Zadovoljan sam kako je Nemanja radio mečeve sa Francuzom i Švajcarcem. Povredice prsta i vrata koje smo zadobili u Bakuu nismo uspjeli da saniramo do kraja, dok vrlo malo boraca može da poveže dva jaka turnira i pri tome se na oba popne na postolje. Slava bogu, Nemanja posjeduje taj mentalitet. Sve u svemu, mnogo sam ponosan na svog borca - rekao je Nemanjin otac i trener Ljubiša Majdov.

Idući nastupi

Majdov je nastavio da sakuplja bodove za Olimpijske igre u Tokiju iduće godine. Ipak, da li će mu biti ispunjen jedan od sportskih snova biće poznato tek 25. maja 2020, kada će biti saopštena imena učesnika, a već je poznat kriterijum prilikom izbora, mada je on pomalo komplikovan i teško je bilo šta prognozirati do pred sam izbor. Naredna iskušenja Majdov bi trebalo da ima 22. juna na nastupu na Evropskim igrama u Minsku, dok je za 12. jul zakazan grand pri u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana