Nikola Vučević, košarkaš Orlando Medžika: Zamalo da odem u FMP umjesto u SAD

Glas Srpske
Nikola Vučević, košarkaš Orlando Medžika: Zamalo da odem u FMP umjesto u SAD

Orlando - Crnogorski košarkaš i član Orlando Medžika Nikola Vučević imao je zanimljiv razvojni put. Momak koji je rođen u Švajcarskoj nikada nije zaigrao za neki klub iz Crne Gore ili Srbije u omladinskim kategorijama, mada je kratko nastupao za Budućnost tokom lokauta u NBA ligi, a svojevremeno je bio na pragu dolaska u FMP Železnik.

- Moj otac Borislav igrao je do 44 godine i zaslužuje sve čestitke. To je zaista mnogo godina na parketu, ali je imao takav stav prema životu i sportu. Bio je vrhunski profesionalac i naučio me da moram biti takav ako želim da uspem. Kada sada pogledam unazad, jasno mi je da sam imao privilegiju da kao klinac pored sebe imam oca koji je bio košarkaški profesionalac i koji me je naučio kako mogu da postignem uspeh u sportu u koji sam se zaljubio od malih nogu - rekao je Vučević.

Kada je bio mlad igrač i tokom NCAA karijere stručnjaci nisu imali visoko mišljenje o njemu i smatrali su da nema materijal za NBA ligu, dok ih je on sve demantovao.

- Kao klinac bio sam svestan da ima boljih od mene, zato sam radio više. Tokom NCAA karijere takođe je bilo momaka koji su bili bolji od mene. Ni sam nisam u potpunosti mislio da mogu da stignem do NBA lige, ali sam verovao da ću uspeti da stignem do nivoa da sa uspehom igram u Evropi. Međutim, vremenom se i to promenilo. Pojačao sam intenzitet rada na fizičkoj spremi, napredovao iz dana u dan i NBA liga je postala realnost - naglasio je Vučević.

Odlazak u SAD 2007. kada je imao 17 godina za njega je bio prvo odvajanje od porodice, mada se brzo prilagodio.

 - U Ameriku sam stigao takoreći slučajno. Prvobitna ideja bila je da odem u FMP, učim srednju školu i treniram košarku. Međutim, pojavila se mogućnost da odem u SAD i započnem sa školovanjem i treniranjem. To je meni i mom ocu predložio otac Nikole Dragovića, koji se sjajno snašao na koledžu UCLA. Ideja nam se svidela i doneli smo porodičnu odluku da pokušamo, da odem u Los Anđeles, a da u svakom trenutku mogu da se vratim ako mi se ne dopadne ili ako se ne snađem. Naravno da je u početku bilo teško, jer sam bio daleko od porodice i prijatelja, ali u srednjoj školi sam brzo uspeo da se sprijateljim sa dosta sjajnih momaka koji su govorili francuski kao i ja. Kako je vreme odmicalo bilo mi je sve lakše, ubrzo mi je i engleski postao kao maternji i sve je bilo znatno lepše i bolje. Sa ove tačke gledišta donio sam pravu odluku - istakao je Vučević, kojeg je Filadelfija izabrala kao 16. pika na draftu 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana