Nikola Pilić oduševljen novim podvigom svog učenika: Predivan uspjeh i teško dostižan rekord

Dejan Marić
Nikola Pilić oduševljen novim podvigom svog učenika: Predivan uspjeh i teško dostižan rekord

MINHEN - Teniski otac Novaka Đokovića, Nikola Pilić, rekord svog učenika po broju sedmica provedenih na vrhu ATP liste je opisao kao predivan uspjeh, dodajući kako će taj rezultat biti teško dostižan u decenijama koje slijede.

Nole je četiri i po godine “učio zanat” kod Nikija, potom je zaplovio u profesionalne vode i napravio karijeru za ponos. Danas će započeti 311. nedjelju na ATP tronu, čime će preskočiti Rodžera Federera. Ako se zna da je srpski as osvojio i 18 grend slemova, da ima najviše mastersa, bolji međusobni skor u odnosu na Federera i Rafaela Nadala... jasno je zašto je najozbiljniji kandidat da, kada okači reket o klin, bude najbolji teniser svih vremena.

- Broj sedmica na prvom mjestu ATP liste je jako bitan rezultat, barem jednako bitan broju grend slem titula. Ko god je napravio 311 sedmica na broju jedan, to je veliki, ogroman uspjeh, bez obzira na to kako se taj igrač zove. Teško da će neko u sljedećim decenijama moći da prestigne taj rezultat. Kako se sport mijenja, barem narednih deset godina neće biti nekog novog Novaka, Rodžera ili Rafe. Ovo je predivan uspjeh. I ne samo to, Đoković će u mjesecima koji slijede i popraviti sadašnji rekord. Opet kažem, s obzirom na to kako se stvari “namještaju”, biće teško oboriti ovaj rekord - izjavio je Pilić za “Glas Srpske”.

Teniski lisac je dodao da je Novak vrlo rano skrenuo pažnju na sebe, te da je znao da će biti veliki igrač. Pilić se podsjetio da je za Ernesta Gulbisa, u trenutku kada je on imao 16,5 godina, rekao da je top 10 kalibar, te da je taj rezultat i ostvario deceniju kasnije. Za Đokovića, pak, nije davao takve ocjene.

- Nisam tada mogao da kažem hoće li biti broj 1, broj 3 ili broj 10. Ali, vrlo rano je počeo da osvaja trofeje, sa samo 16 godina je uzeo Evropsko prvenstvo u singlu i dublu. Već tada sam vidio da je izuzetan sportista, da su njegov karakter, glava i fokus nevjerovatni. Moje iskustvo duže od pola vijeka mi je govorilo da će biti pravi igrač. Znate, tenis je vrlo komplikovan sport, a talenat konglomerat 16 komponenti. U Novaku sam vidio mnogo njih. Sve što je do sada napravio u karijeri je čudo - jasan je naš sagovornik.

Mnogi su fascinirani Đokovićevim riternom. Neki veličaju njegov “novi servis”. Za Pilića su, pak, neki drugi parametri ključ Noletovog uspjeha:

- Moralna, psihička snaga, karakter i rasuđivanje. To su stvari koje izdvajaju Novaka. Kada on igra u šestoj brzini, najbolji je na svijetu.

Na kraju razgovora Pilić se osvrnuo na hajku na njegovog učenika. Svaki njegov potez je pod lupom, kritike su sve jače, a priznanja za ostvareno na terenu gotovo i ne postoji u zapadnim medijima.

- Taj zapadnjački mejnstrim me nervira. U odnosu na Federera i Nadala, Đoković dobija premalo pažnje i prostora s obzirom na ono što je do sada postigao - zaključio je Pilić.

Samo da ostane zdrav

Na pitanje koja je Đokovićeva krajnja granica, Pilić je odgovorio da to niko ne zna, uz poruku da je najbitnije da ostane zdrav.

- To je moja želja, da ga u naredne tri sezone mimoiđu povrede, a onda ćemo poslije toga svi biti puno pametniji. Novak u maju slavi 34. rođendan i, s obzirom na to da je fizički dobro pripremljen i da je profesionalac, vjerujem da je u sljedeće tri godine u stanju da napravi puno toga. On ima sve što je potrebno za to, kvalitet i kao čovjek i kao igrač - jasan je Pilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana