Nesanica ponovo muči Srbe

Ivan Dragičević
Nesanica ponovo muči Srbe

Denver - Teško je naći neupotrijebljene epitete da se opišu igre Nikole Jokića, jer je on krivac za besane noći srpskih ljubitelja košarke, koje je ponovo prikovao uz televizore i računare i tako ih vratio u vrijeme Sakramento Kingsa sa Vladom Divcem i Predragom Stojakovićem.

O 21-godišnjem Somborcu može da se govori samo u superlativima, jer ovo što radi u NBA ligi je zaista nevjerovatno. Jokić je tek drugu sezonu u Denveru, a već je postao lice franšize. Poslije tripl-dabla protiv Milvokija, Jokić je ubacio 40 poena Njujorku, a sada je protiv Golden Stejta upisao 17 poena, 21 skok i 12 asistencija za ubjedljivu pobjedu Denvera 132:110. Jedan od najboljih defanzivaca lige Drejmond Grin nije imao rješenje za popularnog Džokera, a svojevrsnu školu košarke prošli su Džavel Mekgi i Dejmijen Džons. Sa Srbinom u igri Denver je napravio prednost od 33 poena protiv najdominantnije ekipe Zapada, a pobjeda dobija na težini kada se uzme u obzir da trener Majkl Meloun nije mogao da računa na Danila Galinarija, Emanuela Mudieja, Keneta Farida, Vilsona Čendlera i Darela Artura.

- Lako mi je kada imam dobre saigrače, delimo loptu i kada igramo kolektivno onda smo težak protivnik. Lopta se kreće i onda je sve jednostavnije, neko će biti otvoren i pogodiće šut. Naš cilj je plasman u doigravanje, a sada smo videli da možemo da igramo i sa Voriorsima i još više želimo taj plej-of. Denver dugo nije bio tamo, velika mi je želja da to osetim - rekao je uvijek skromni Jokić.

Posebno je naglasio saradnju sa plejmejkerom Džamirom Nelsonom, za kojeg je rekao da iskustvom opušta mlade igrače oko sebe. Nelson je protiv Golden Stejta ubacio 23 poena od toga pet trojki, čime je uticao da Nagetsi izjednače rekord NBA lige sa 24 ubačene trojke i to iz 40 pokušaja.

- Tokom karijere igrao sam sa vrhunskim centrima kao što su Dvajt Hauvard i Dirk Novicki, ali nikada nisam igrao sa nekim sličnim Jokiću. Kada je Niksima dao 40 poena, kazao mi je da sam bio dobar, a ja sam mu odgovorio: "Jesi li video kako si ti odigrao" - ispričao je Nelson.

Denver je na ljetos pustio Žofrija Lovernja, a nedavno je trejdovan i Jusuf Nurkić u zamjenu za Mejsona Plamlija. U igri su još neke razmjene, a jasno je da generalni menadžer Tim Koneli i trener Meloun prave ekipu komplementarnu sa Jokićem. Od njega za sada mnogo profitiraju bekovi Geri Heris, Džamal Marej pa i Vil Barton, dok se posebno dobro provodi Farid. Nagetsi su dobili potpuno novi izgled, igraju dosta brzo na veliki broj posjeda i posljedica toga je veliki broj poena. Denver je četvrti sa 24,7 asistencija po meču. Jokić na deset februarskih utakmica bilježi 20,9 poena, 10,7 skokova i 6,6 asistencija, a probleme sa ličnim greškama za sada je neutralisao. U posljednje vrijeme često mogu da se čuju poređenja sa najtalentovanijim centrima današnjice Karlom Entonijem Taunsom, Kristapsom Porzingisom ili Džoelom Embidom, ali je razlika što njihovi timovi nisu ni blizu plej-ofa, a Jokić vuče Denver ka osam najboljih na Zapadu.

Rekli su o Jokiću

- Jokić je moj novi omiljeni igrač - bivši igrač LA Lejkersa Rik Foks

- Sjećate li se kada sam pitao ko će imati bolju karijeru Jokić ili Embid? Moj glas ide Džokeru - legenda Indijane Redži Miler

- Ekstremno je dobar dodavač i sjajan igrač - krilo Golden Stejta Kevin Durent

- Glupo je da kažem, ali nisam iznenađen, jer znam koliki je talenat - trener Mega Leksa Dejan Milojević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana