Miodrag Radulović: Regionalna liga donosi kvalitet

Slavko Basara
Miodrag Radulović: Regionalna liga donosi kvalitet

Iako je prošlo sedam godina, još ne mogu da prežalim to što sam propustio finale fudbalskog Kupa BiH 2004. godine na "Koševu" kada su igrali banjalučki Borac i Modriča Maksima, ali ko zna, možda ću jednog dana biti akter finala ovog takmičenja.

Istakao je ovo Miodrag Radulović, šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Budućnost iz Podgorice, koji je bio pomoćni trener u Borcu u vremenu kada je ovaj klub s klupe predvodio Nikola Peca Rakojević.

- Kao pomoćnik Vladimira Petrovića Pižona u mladoj reprezentaciji Srbije i Crne Gore nisam bio u mogućnosti da sjedim na klupi Borca u finalu. Da sam bio na "Koševu" ko zna, možda bi­ i pobijedili. Ovako, Modričani su slavili poslije boljeg izvođenja penala - prisjetio se Radulović vremena provedenog u banjalučkom klubu.

* GLAS: Pratite li sada rezultate Borca?

RADULOVIĆ: Kako da ne, uvijek se raspitujem kakvo je stanje u klubu, u Banjaluci, Republici Srpskoj... Dok sam radio u Aziji putem interneta sam sve pratio. Vrijeme provedeno u Borcu pamtiću dok sam živ. Bila je to odlična sezona i drago mi je što je Borac u posljednje dvije sezone izborio plasman u Evropu. Samo neka tako nastavi. Navijam za "crveno-plave".

* GLAS: Da li bi proradile emocije kada bi se recimo u Evropi sreli Borac i Budućnost?

RADULOVIĆ: Naravno, ne bi mi bilo svejedno. Sada radim u Podgorici, slučajno mi je ispao taj posao. Ali sve ono s čim se susrećem u Budućnosti već sam doživio u Borcu. Sve je kao preslikano. I jedan i drugi klub su veliki, imaju ugled i renome i zato doživljavaju svašta od rivala, svi žele da ih pobijede, nadigraju, dokažu se protiv najboljih.

* GLAS: Kako to da Vam je posao u Budućnosti došao slučajno?

RADULOVIĆ: Vratio sam se u Crnu Goru iz Azije i čekao angažman u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U međuvremenu Budućnost je u kvalifikacijama za Ligu Evrope poražena kod kuće od albanskog Fljamurtarija, a trener Saša Petrović je podnio ostavku. Dobio sam poziv iz Budućnosti koji nisam mogao da odbijem. I tako, umjesto da se vratim u Aziju, ostao sam kod kuće. Ipak, nisam se pokajao.

* GLAS: Može li Budućnost do šampionskog pehara u Crnoj Gori?

RADULOVIĆ: Iskreno se nadam da možemo, ali biće teško. Već sam rekao da klub koji je u jugoslovenskom fudbalu bio najbolji iz Crne Gore žele svi da savladaju, podapnu, dokažu se protiv Budućnosti. U takvim uslovima je izuzetno teško igrati. Osim toga, kasno sam došao, naslijedio sam ekipu sa mnogo promjena tokom ljeta, potrebno je vrijeme da se uigramo i sve kockice složimo kako treba. Ima mnogo posla, ali ne plašim se. Klupa Budućnosti je za mene izazov.

* GLAS: Reprezentacija Crne Gore blista u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Mogu li izabranici selektora Zlatka Kranjčara u Poljsku i Ukrajinu?

RADULOVIĆ: Bio bi to veliki rezultat i mnogo bi značilo crnogorskom fudbalu u budućnosti. Mali smo i ponosili bismo se plasmanom na Evropsko prvenstvo. Bez obzira na to što je Engleska u grupi s nama, imamo veliku šansu da se domognemo velikog takmičenja. Ostrvljani su i dalje favorit broj jedan u grupi iako je Crna Gora na "Vembliju" igrala 0:0.

* GLAS: Da li je pozitivno ili negativno što su Engleska i Crna Gora u istoj grupi i u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine u Brazilu?

RADULOVIĆ: Eto, Englezi ispadaju kao crnogorska sudbina. Ako budemo dobri u ovim kvalifikacijama, nema razloga da tako ne bude i u sljedećim. Englezi, bez obzira na rivale, uvijek su favoriti. Crna Gora zna i umije da igra protiv takvih reprezentacija.

* GLAS: Kako komentarišete grupu A u kojoj su Hrvatska, Srbija i Makedonija, zajedno sa Belgijom, Škotskom i Velsom?

RADULOVIĆ: Svi bi željeli da izbjegnu tu grupu koja je po meni najjača i biće najneizvjesnija. Sve reprezentacije su atraktivne i jake, nijanse će odlučivati.

* GLAS: Kome dajete veće šanse, Hrvatskoj ili Srbiji?

RADULOVIĆ: Mislim da su "orlovi" u blagoj prednosti, jer imaju jače pojedince i bolji su kao kolektiv. Osim toga, selektor Vladimir Petrović Pižon je iskusniji od Slavena Bilića i mislim da će ga nadmudriti.

* GLAS: U posljednje vrijeme se sve češće čuju zagovaranja Regionalne lige na nivou balkanskih prostora. Kakvo je Vaše mišljenje o tom pitanju?

RADULOVIĆ: Definitivno, organizovanje jedne takve lige donijelo bi kvalitet fudbala na ovim bivšim jugoslovenskim prostorima. Bila bi to prava stvar, liga koja bi privukla veliku pažnju, bila posjećena, možda bi i sponzori plaćali određene troškove. Međutim, da bi se organizovalo jedno takvo takmičenje potrebno je definisati mnoge stvari kao na primjer ko bi delegirao sudije, ko će voditi takmičenje, kako riješiti bezbjednosni aspekat... Ima mnogo pitanja koje treba riješiti prije samog pokretanja Regionalne lige. Ideja je dobra i o njoj treba najozbiljnije razmisliti. Smatram da nijedan savez iz bivše Jugoslavije ne bi imao ništa protiv jedne takve lige.

Dobar start

* GLAS: Uspješno ste startovali u novom prvenstvu Crne Gore pobjedom u gostima protiv Bokelja?

RADULOVIĆ: Najvažnije je da smo trijumfovali, osvojili tri startna boda koja nam mnogo znače na polju samopouzdanja. Ono što Borac treba da bude u Republici Srpskoj i BiH, to Budućnost mora da bude u Crnoj Gori - zvijezda vodilja.

Ispunjenja želja

* GLAS: Jeste li sanjali o klupi Budućnosti?

RADULOVIĆ: Sve se desilo brzo. Ispunila se želja obje strane, 12 godina sam nosio dres Budućnosti i sada zatvaram krug kao trener. Znam da me čeka težak posao i spreman sam da 11 godina trenerskog iskustva iskoristim na pravi način u Budućnosti.

Lična karta

Ime i prezime: Miodrag Radulović

Datum rođenja: 23. oktobar 1967. godine

Mjesto rođenja: Podgorica (Crna Gora)

Pozicija u timu: vezista

Igračka karijera: Budućnost, Hajduk Kula, Zemun, Pjerikos, Degerforš.

Trenerska karijera: Zeta, Borac Čačak, Boavista, Paktakor Taškent, Dinamo Moskva, Budućnost.

Reprezentacija: pomoćni trener mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana